Bøger / skønlitteratur / digte

Kongens København : digte


Beskrivelse


Digte om det grimme og det smukke i København.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. apr. 2017

af

af

Thomas Olesen

d. 18. apr. 2017

Holder man af gamle København og de skæve værtshuse i de skjulte baggårde, anbefales disse beatdigte af Claus Høxbroe.

Digte om København fra Claus Høxbroes (f. 1980) forfatterskab, samlet i én bog. Digtene, som er ordnet efter bydel, tegner et billede af byen, som den tager sig ud, efter lyset er slukket: Det er værtshusenes, bordellernes og de brune caféers "gamle" København, der vises, dvs. "det rigtige København", som det hedder et sted. Som kontrast hertil digtes der om det nye, normaliserede København, som er ved at overtage alle kvartererne: "De spærrer havnefronten inde / blandt blankpoleret galskab". Hver sektion er illustreret med et grafisk arbejde af Tue Bondo Arentoft.

Digtene opererer med en opdeling i "oprindelig / autentisk" vs. "ny / sjælløs" by. Digtene dyrker en forfaldsæstetik med tilrøgede værtshuse og menneskelig dekadence, og henter en del energi fra kontrasterne mellem det gamle og det nye. Digtene er skrevet med en lækker sans for rytme.

Man finder samme københavnske forfaldsæstetik i bl.a. Kasper Bjerres SvovlUndervejs (også fra forlaget Gentlemen's Jockey Club) og i Tobias Larsens UndervejsMan finder samme københavnske forfaldsæstetik i bl.a. Kasper Bjerres Svovl (også fra forlaget Gentlemen's Jockey Club) og i Tobias Larsens .