Bøger / faglitteratur


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. juni 2012

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 7. juni 2012

Mange historisk interesserede er fascinerede af middelalderen og fx korstogene. Kan bruges til skoleopgaver fra og med niveauet for 5-6 klasse-trin i folkeskolen.

Historisk kronologisk oversigtsværk i samme indbydende layout og pædagogiske opbygning som øvrige bind i forlagets serie, fx Vikingernes verdensrige og Det Tredje Rige. Som i de andre bind i serien først en tidslinje, der skaber overblik fra da pave Urban 2. i 1095 kalder til kamp med første korstog til afslutningen i ca. 1300, hvor "Det Hellige Land" endegyldigt er tabt. Herefter følger kronologisk temaafsnit, der fortæller historisk interessant om baggrundene for korstogene, og barskt om "livet i felten". Og der er fx interessante refleksioner over individuelle motiver for at tage på korstog. Her blander idealisme og gudsfrygt sig med fanatisme, eventyrlyst, blodtørst og bundløs gæld. Men korstog er ej kun blod og gru. Det er også her købmænd fra de italienske bystater, Venedig, Genova og Pisa tjener styrtende på handel med korsfarerstaterne. Et citat fra bogen, i øvrigt fra den muslimske hærfører Saladins sekretær Imad al-Din, lyder sådan. "Prostituerede - yndefulde med smukke bagdele - blev sejlet til Det hellige Land".

Sammenlignelig er Politikens bog om korstog og Korstogene : ide og virkelighed af Lars P. V. Hansen.

Et lettilgængeligt og bredt anvendeligt historisk oversigtsværk, der ikke mindst til skoleopgaver har lånere på alle biblioteker.