Bøger / faglitteratur

Kost & graviditet


Beskrivelse


Om vigtigheden af gode kostvaner under graviditeten med henblik at styrke barnets helbred og intelligens.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. nov. 2004

af

af

Annemette Schønberg Johnsen

d. 2. nov. 2004

Den gamle myte om at gravide skal spise for to holder ikke mere - eller at fostret nok skal sørge for sig selv og evt. mangler i kosten mest går ud over moderen. Helt forkert, den gravides ernæring skal sammensættes korrekt for at sikre såvel sund vægt for mor og barn, som en sund fosterudvikling. Bogen forklarer meget grundigt, hvorfor den gravide skal være så omhyggelig med sin kost, og hvilke misdannelser og andre problemer, der kan opstå, hvis man ikke tager de rigtige kosttilskud. De anbefalede kostråd ligner meget dem, vi kender fra de moderne slankekure. Der forklares om portionsstørrelser, fedt og kulhydrater, sammensætning af dagskosten og anbefalet madmængde efter legemsvægt og -funktion (gravid, ammende eller bare alm. kvinde). Bogen er meget grundig i sin fremstilling og videnskabeligt velbegrundet, og for de særligt interesserede er der bagerst henvisninger til kildemateriale. Bogen har således et vist niveau, men er faktisk mere overskuelig end så mange af tidens slankebøger, der ofte bruger mange sider på at forklare fx det glykæmiske indeks. Her får vi et hurtigere overblik, målrettet til gravide og fagpersonale. Men er hylden fuldstændig ribbet for slankebøger, kan denne faktisk også bruges til almindeligt tykmavede.


Bibliotekernes vurdering

d. 24. okt. 2014

af

af

Lene Hedengran Rasmussen

d. 24. okt. 2014

En saglig og velfunderet bog om kost og graviditet, hvor man kommer rundt om vægt, mad og drikke og præsenteres for den nyeste viden om hvad der er go og no-go, når man er gravid, eller prøver på at blive det.

Bogen, der er 2. udgave, bevæger sig igennem vægt før og efter fødselen, bizarre spisevaner, træning, tvillinger, fisk, drikkevarer, vitaminer, spiseforstyrrelser og meget mere. Den er opdateret med den nyeste viden i forhold til den tidligere udgave. Bl.a. står der mere om allergi i denne nye udgave, og der er kommet lidt mere med om, hvordan man bl.a. ved hjælp af kosten lettere bliver klar til en ny graviditet. Bagest er der kommet en side med internethenvisninger, hvor man kan læse mere om emnet.

En god og informativ bog, der i indhold lægger sig tæt op ad 1. udgave. Langer er fagmand, uddannet læge, men skriver til menigmand; hvilket giver en solid bog med god ballast, der kan forstås uden kendskab til området i øvrigt. Der veksles fint mellem informative afsnit, faktuelle bokse, beretninger og indholdsoversigter. Det hele illustreres med enkle billeder.

Første udgave af bogen udkom i 2004. En anden god bog om emnet er: Sund mad til gravide og ammende.


Ugeskrift for læger

Årg. 167, nr. 7 (2005)

af

af

Arne V. Astrup

Årg. 167, nr. 7 (2005)