Bøger / faglitteratur / kogebøger

Kræft & ernæring : genvind styrke ved vægttab og manglende appetit


Beskrivelse


Om ernæringens betydning ved cancersygdomme, hvor der opstår usundt vægttab. I første del forklares om maden og dens betydning og ofte også belastning for patienter, der lider af kvalme og madlede. Anden del er opskrifter med varierende forslag til alle dagens måltider og mellemmåltider.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. okt. 2013

af

af

Alma Lind Jensen

d. 23. okt. 2013

Bogen er til kræftpatienter og deres pårørende, men vil også kunne anvendes af køkken- og omsorgspersonale for kræftramte og småtspisende samt af frivillige i denne sammenhæng.

Bogen handler om ernæringens betydning ved cancersygdomme, hvor der opstår usundt vægttab. Selvom patienten som udgangspunkt er overvægtig, er vægttab ikke et gode her, fordi vægttabet ofte sker på muskler og ikke fedtdepoter. Så kræftpatienter skal ikke følge de gængse kostråd om groft, grønt og fedtfattigt. Kræftpatienter skat spise næringsrigt og mange proteiner. I bogens 1. del forklarerer de 2 forfattere, der begge er kliniske diætister om maden og dens betydning og ofte også belastning for patienter, der lider af kvalme og madlede. Disse teoretiske afsnit leverer vigtig baggrundsinformation til dem, der tilbereder mad og spiser sammen med kræftramte. I måltidet kan man nemlig lægge kærlighed og omsorg for den syge. Efter disse afsnit følger opskriftafsnit med varierende forslag til alle dagens måltider og mellemmåltider. Opskrifterne ser nemme og appetitlige ud, og kan være til god inspiration, for den der står i køkkenet.

Der er skrevet mangt og meget om kost og kræft, men altid med fokus på kræfthæmmende fødeemner. Det er ikke ærindet i denne bog, og jeg har ikke fundet andre, der udelukkende fokuserer på mad, der opretholder kropsvægten i en kritisk fase af sygdommen.

Bogen viser, hvordan man som pårørende kan øge livskvaliteten gennem måltidet for en sygdomsramt eller småtspisende slægtning.