Bøger / faglitteratur

Krig og politik : den peloponnesiske krig i udvalg


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 31. aug. 2010

af

af

Hans Michelsen

d. 31. aug. 2010

Tekstudvalget af Thukydid (ca. 460-400 fvt.) er primært beregnet for gymnasiet (oldtidskundskab og historie), men henvender sig lige så meget til læsere interesseret i oldtidens historie.

Dette tekstudvalg af Thukydids historie om den peloponnesiske krig gengiver væsentlige uddrag af værkets 5 dele. Centralt står et afsnit om krigen og dens årsager samt Perikles' gravtale (af udgiveren kaldet Perikles' peptalk). Thukydid lader de implicerede føre en intens diskussion af, hvordan man bør handle i den aktuelle situation. Udgiveren har skrevet en indledning om Thukydid og derudover meget korte indledninger til teksterne, der suppleres af et noteapparat. Udgiver er dr.phil., lektor i historie og religion.

Nærværende bog er fyldigere end Thukydid - et udvalg, 1996. Hugo Montgomery har skrevet om Thukydid i Thukydides, 1991. En samlet udgave af Thukydids historie i Thukydides's historie, bind 1-4, 1897-1902.

Bogen er læseværdig, fordi Thukydid ikke blot skildrer krigens faktuelle historie, men også forholder sig etisk til den ved at lade dens hovedpersoner diskutere, hvordan man bør handle i de aktuelle situationer. De krigsførende lader sig lede af sætningen: magt er ret. Krigen forrår mennesker og påtvinger dem lidelser. Kunststykket er så, at Thukydid overlader det til læseren at drage konklusionen. En meget anvendelig bog bl.a. fordi den ikke kun beskriver historiske facts, men også diskuterer, hvad der er magt og ret. Bogen er forsynet med gode farveillustrationer og kort.