Bøger / faglitteratur til børn / undervisningsmaterialer

Krigen 1864


Beskrivelse


Behandler krigen i 1864 og viser at kampene ved Dannevirke og Dybbøl var en kamp mod overmagten - og at nederlaget kom til at betyde en ny fase i Danmarkshistorien.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. feb. 2014

af

af

Jesper Holtoug

d. 11. feb. 2014

En fin, lille fagbog om krigen i 1864 i serien Tjek på historien - primært for aldersgruppen mellem 8 og 11 år. Bogen er særdeles velegnet til emnearbejde og desuden fin til faglig fordybelse for historieinteresserede.

På blot 32 sider gennemgås forløbet af den krig mellem Danmark og Preussen/Østrig, som på flere måder blev afgørende for Danmarks placering i storpolitikken og for dansk selvforståelse generelt. Efter 1864 stod det klart, at Danmark var et lille land, som tilmed havde fejlbedømt den storpolitiske situation og forsømt at uddanne og udruste en hær, der for alvor kunne måle sig med Europas stærkeste. Bogens relativt enkle tekst understøttes af en variation af fine illustrationer: stik, malerier, tegninger, kort og fotos. Det er ganske komplicerede, storpolitiske forhold, der behandles, så nogen voksenformidling må forventes. Tilhørende elevopgaver og lærervejledning findes på forlagets hjemmeside.

Der findes en del udmærkede fagbøger for aldersgruppen om emnet, eksempelvis Dehns: Dybbøl og Dannevirke fra serien Børn i historien og Bygbjergs: Krigen 1864. I øvrigt udgav Meloni for fem år siden 1864 med stort set samme indhold og af samme omfang, som den her anmeldte, men for en lidt ældre modtagergruppe.

I klar tekst og underbygget af fine illustrationer beskrives krigen i 1864, så det tydeligt fremgår, at kampene ved Dannevirke og Dybbøl var en kamp mod overmagten - og at nederlaget kom til at betyde en ny fase i Danmarkshistorien.