Bøger / faglitteratur

Krigen i Norden


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 1. nov. 2016

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 1. nov. 2016

Endnu et glimrende populærvidenskabeligt historisk oversigts-bind i serien "En verden i krig". Fokus er denne gang på krigen, som den udspillede sig i Norden 1931-1945. For historisk interesserede og oplagt til skoleopgaver fra og med folkeskolens ældste klasser.

Bind nr. 13 i serien "En verden i krig" fortæller i kronologiske temaafsnit om krigens gang i de nordiske lande. Her er "Hitlers nordiske disciple", hvor lokale nazister "kæmper for Førerens ideologi", og der er fx plakater på husmure, som opfordrer unge mænd til at melde sig til tysk tjeneste. I 1940 er en overskrift "Hemmeligt batteri sænker tysk krydser" og i 1941 "Finnerne slår Den Røde Hær tilbage". 1942 har overskriften "SS-soldater udsletter norsk landsby" og 1943 "Danske jøder undslipper menneskejagt". I 1944 er overskriften "Danmark vågner til kamp" og i 1945 redder de "hvide busser" heldigvis fanger fra kz-lejre hjem igen, og en anden overskrift er "Soldater vender hjem i triumf." Her fortælles om "Den Danske Brigade". Bogen har indledende tidslinje, stikordsregister og billedfortegnelse.

Velfungerende oversigts- og opslagsværk, der ligesom de andre bind i serien er i et indbydende layout, er rigt illustreret, og har nyttige faktabokse.

Kan kvalitetsmæssigt sammenlignes med en anden lignende serie "Historiens højdepunkter", her fx D-dag.