Bøger / faglitteratur / bibliografier

Krigens by : Aalborg 1940-1945


Beskrivelse


Den samlede historie om Aalborg under besættelsen, hvor sabotageaktioner, schalburgtage, likvideringer og uroligheder og en mere og mere besværlig dagligdag satte dagsordenen, samt om det efterfølgende retsopgør.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. nov. 2009

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 17. nov. 2009

For besættelsesinteresserede, i særdeleshed med nordjysk vinkel.

Danmarks besættelse var primært begrundet i tysk ønske om besiddelse af Aalborg Lufthavn. Byen blev om nogen det sted i provinsen, hvor det gik hårdest til, og ikke færre end 5 af de 46 henrettede forrædere havde tilknytning hertil. Bogen byder på den samlede historie år for år med sabotageaktioner, schalburgtage, likvideringer, engelske luftangreb på flyvepladsen, en nedskudt pilots flugthistorie, uroligheder, den besværlige besættelseshverdag, hovedpersonerne på tysk og dansk side, befrielsen og retsopgøret. Tilgangen er populærhistorikerens, frem for forskerens mere analyserende, og bogen har god Aalborg-atmosfære og et godt drev mht. både billedside og spænding. Men klicheer med retarderede Gestapofolk, psykopatstemplede danske håndlangere, afspejling af fjendtlige holdninger mod krigens tyske flygtninge og et delt bredt grin med en afstumpet modstandsmand over et usympatisk, men uskyldigt bombeoffer giver for mig få points mht. nuanceret nutidig besættelseshistorie. Hvert hovedafsnit afsluttes med en fin faktaboks med årets dagligdag med arbejdsløshed, priser, populære danske film, slagere og bøger.

Fx: Nordjylland i krig og Besættelsestiden i Nordjylland 1940-45.

En udmærket og spændende alment formidlet bog om Aalborgs besættelseshistorie, hvor man mærker forfatterens store lokale baggrundsviden. Tilgangen er populærhistorisk og journalistisk beskrivende uden dybere analyse.