Bøger / faglitteratur

Krigens vildeste våben


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. maj 2016

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 17. maj 2016

12. bind i den historiske forlagsserie om 2. verdenskrig handler om krigens isenkram på begge sider. For populærhistorisk og militært interesserede.

Et selvstændigt bind i Bonniers serie "En verden i krig" fortæller om krigens våben. Både dem, der satte dybe spor i begivenhederne og med deres teknik medvirkede til afgørelsen og dem, der spredte rædsel og gru eller bidrog med kuriøse futuristiske indslag uden reelt resultat. Der er således kapitler om tyskernes magnetiske miner, Spitfire jageren, teknikken, der vendte ubådskrigen, de japanske selvmordsvåben, V2 raketten, atombomben og den potente tyske Tigerkampvogn, mens de kuriøse indslag fx repræsenteres af et hangarskib i form af et isbjerg og flagermus med brandbomber.

Bogens styrke er de fine illustrationer, de fængende overskrifter og en journalistisk fremstilling krydret med dramatiske øjenvidneskildringer. Den fragmentariske tilgang trak i seriens andre bind ofte ned ved at skygge for fagligheden og de store sammenhænge, men i dette bind passer konceptet imidlertid som hånd i handske og åbner op for en spændende tilgang til 2. verdenskrig. Godt nok er her også flere faktuelle fejl fx forveksling af Focke Wulff 190 jageren med en Messerschmidt 109, men generelt får læseren de væsentlige fakta og de rette sammenhænge fint anskueliggjort med våbnenes reelle betydning på krigens baggrundsramme.

Opbygget som seriens øvrige bind. Om emnet også: 100 genstande der formede anden verdenskrig.