Bøger / faglitteratur

Krigsveteran for altid


Beskrivelse


Fem hjemvendte soldaters personlige beretninger om deres udsendelse i 90’erne og om årene der fulgte.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. sep. 2012

af

af

Else Marie Reedtz Cohen

d. 20. sep. 2012

For dem, der interesserer sig for krig, soldaters liv og psykiske følgevirkninger af krig. Bogen er skrevet til veteraner og udsendte til krige, til pårørende og til ansatte i Forsvaret.

Forfatteren Morten Thomsen er BA i journalistik og har længe researchet i miljøet omkring Danmarks krigsveteraner. Bogen indeholder beretninger om fem soldater, der blev udsendt til Bosnien i 1995, mens krigen rasede. De var alle unge og spændte og glædede sig. Krigen ændrede deres liv for altid. Morten Thomsen har snakket med dem og har nedskrevet deres historie og oplevelser i krig og senere i Danmark som Balkanveteraner, et tidsrum på i alt ca. 20 år. Han har sit fokus på, hvordan krig påvirker soldater og hvordan de efter hjemsendelse fra krigens rædsler kan komme videre i livet. Historierne er indlevende fortalt i et ligefremt sprog. Spændingen, rædslen, lugten af krudt, kammerater, der bliver såret og dræbt. Det sære og svære ved at vende hjem, det lette hverdagsliv i Danmark, vekslen mellem battlemind og homemind. Veteranerne har det alle svært, flere lider af PTSD posttraumatisk belastningsreaktion. Bogen beskriver, hvor svært det er at blive forstået og få hjælp.

Sven Arvid Birkeland har skrevet Danmark i krig : Balkan og Irak, 2011. Den er noget større end Krigsveteran for altid. Lars Husum har skrevet romanen Jeg er en hær, 2010, der meget handler om hvad krig gør ved folk og hvordan det er for dem derhjemme.

God og vigtig bog om danske krigsveteraner.