Bøger / faglitteratur

Kriser, krak og kaviar : hvorfor markeder er ustabile, og hvordan du kan forudsige opsving og nedture


Beskrivelse


En gennemgang af økonomiens historie, økonomiske konjunkturer og fremtrædende økonomiske tænkere.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. juli 2002

af

af

Carsten Nørby Sørensen

d. 4. juli 2002

"What comes up, must come down" er "logik for burhøns", og bogens forfatter, erfaren dansk, international erhvervsmand, beskriver her konjunkturteoriens historie. Hvordan erhvervslivet og papirpengemarkedet ridende på toppen af konjunkturen tror opsvinget evigt og omvendt frygter nedturen bundløs. Bogen indleder med John Law, som i det 17. århundrede er fortaler for papirpenge: "Hvis et land skulle opnå økonomisk fremgang, måtte det have papirpenge". Teorien bag konjunkturcyklusserne, hvorfor de opstår igen og igen, vigtige økonomer som f.eks. Keynes, Babson, Fisher, Schumpeter og Friedman m.fl., og erhvervshistoriske begivenheder som børskrak, depression og konjunkturcyklussens bund i 1929. Helt frem til dot.com-opsvinget, hvor mange igen spåede teorierne om konjunkturcyklussen død og opsvinget tilsyneladende evigt, men hvor nedturen understreger teoriernes gyldighed. Nyttigt appendiks bl.a. med konjunkturteoretiske begivenheder, finanskriser og model af en typisk konjunkturcyklus. Det er både velskrevet og interessant erhvervshistorie og teori, der nok uden lidt baggrundsviden kan virke tør og svær tilgængelig, men som er oplagt som inspiration for erhvervsfolk og til opgavebrug for f.eks. handelsskolen.


Bibliotekernes vurdering

d. 16. apr. 2015

af

af

Bent Birk Kristensen

d. 16. apr. 2015

En gennemgang af økonomiens historie, økonomiske konjunkturer og fremtrædende økonomiske tænkere. For interesserede i økonomisk teori og økonomihistorie.

Lars Tvede har en baggrund som ingeniør, økonom, spekulant, iværksætter og forfatter. Bogens tema er de økonomiske konjunkturcyklusser, som indgående behandles sammen med en præsentation af de vigtigste økonomiske tænkere startende med skotten John Law, som i begyndelsen af 1700-tallet var en fremtrædende talsmand for indførelse af papirpenge. Understøttet af tabeller og matematiske ligninger undersøges kronologisk økonomiens udsving frem til de seneste års økonomiske krise.

Et vanskeligt emne som Lars Tvede behandler udførligt og med stor viden. Det lidt "tørre" emne krydres med forskellige anekdoter og historier og med et sprogligt overskud, som vækker læserens interesse og nysgerrighed. Men bogen kræver en vis indsigt i økonomi og økonomiske begreber for at få det fulde udbytte i de centrale teorier om konjunkturudsving.

Bogen er en revideret og opdateret udgave af Kriser, krak og kaviar. Billedmaterialet er forbedret, men de seneste 10 års udvikling er ikke i synderligt omfang medtaget.


Weekendavisen

d. 22. maj 2015

af

af

Kristian Ditlev Jensen

d. 22. maj 2015


Lederne

Årg. 86, nr. 11 (2002)

af

af

Trine Wiese

Årg. 86, nr. 11 (2002)


Børsen

d. 9. aug. 2002

af

af

Steen Hildebrandt

d. 9. aug. 2002


Fremtidsorientering

2002, nr. 4

af

af

Carsten Beck

2002, nr. 4


Civiløkonomen

Årg. 49, nr. 12 (2002)

af

af

Henrik Ørholst

Årg. 49, nr. 12 (2002)