Bøger / faglitteratur

Kritikkens u-vending : en diagnose af forvandlingen fra samfundskritik til selvkritik


Beskrivelse


Om hvordan en øget individualistisk kultur har fremmet selvkritikken på bekostning af den for et velfungerende demokrati så vigtige samfundskritik.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. nov. 2013

af

af

Erik Nicolaisen Høy

d. 5. nov. 2013

Bogen henvender sig til intellektuelle samfundsdebattører: politikere, organisationsfolk, læserbrevsskribenter og lign.

Forfatteren er ph.d. og ansat ved RUC. Han har tidligere skrevet debatbøger om kritik Umyndiggørelse og Til forsvar for kritikken, 2007. Denne bog er formuleret som et sociologisk-filosofisk essay. Den postulerer, at balancen mellem kritik af samfundet ("det er samfundets skyld") og den individualiserede selvkritik ("det er din egen skyld") har forrykket sig mod det sidste. Det betyder, at kritik demonteres og ikke længere bruges som instrument til fejlfinding. Bogens første del udreder teorien bag, dvs. Frankfurterskolen og især Herbert Marcuse. Herefter bruger forfatteren tre eksempler: Coaching, mus-samtaler og nutidens omstillingsparate fitness (crossfit). Alle ses på hver deres måde som eksempler på, hvordan problemer bliver gjort til individets, ikke samfundets. Skrivestilen er veloplagt, til tider humoristisk og med mange metaforer og billedlige eksempler.

Mens der findes mange bøger om positiv tænkning, kreativitet og andre hotte "buzzord", er det mere sparsomt med kritik af disse som ofte betegnes som reaktionære, negative og gammeldags.

Polemisk samfundskritisk debatskrift som forsvarer at samfundskritikken skal styrkes.


Jyllands-posten

d. 17. dec. 2013

af

af

Dennis Nørmark

d. 17. dec. 2013


Dansk pædagogisk tidsskrift

2015, nr. 4

af

af

Siggi Kaldan

2015, nr. 4