Bøger / faglitteratur til børn

Krokodiller og alligatorer


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 27. aug. 2010

af

af

Inge Lykke

d. 27. aug. 2010

Fritidslæsning til børn fra 10 år. Højtlæsning/billedbog for yngre børn.

Bogen redegør for mangfoldigheden af krokodiller og alligatorer. Om hvordan de er udstyret med skæl, kløer, tænder og kæbemuskler. Deres udbredelse vises på et verdenskort. Der skelnes mellem saltvandskrokodiller og ferskvandskrokodiller, og der fortælles om, hvordan de kan komme rundt på landjorden. Derudover gennemgås emner som: fangstteknikker, overraskelsesangreb, kommunikation, parring og unger. Brugen af skindet i industrien truer bestanden nogle steder i verden, men den amerikanske bestand er i fremgang pga. jagtforbud. Flot layout med farvefotos, som lægger sig tæt op af teksten. Billederne fylder lidt mere end teksten på hver side. Teksten er sat i små spalter med mange overskrifter.

Der er kommet mange bøger om krokodiller og alligatorer inden for de sidste ti år. Flachs udgav også i 2007 Krokodiller og alligatorer, der henvender sig til samme aldersgruppe som denne bog. Der er ikke meget nyt i denne udgave.

En fin bog hvis man mangler noget om emnet. Indbydende fotos og let at læse.


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Steen Agger

2007

Der er tidligere kommet en halv snes bøger i denne serie, der handler om spændende dyr - og en enkelt fugl - fra hele verden. Bøgerne henvender sig primært til naturinteresserede børn fra 10-årsalderen, men de kan også benyttes til oplæsning for og samtale med børn fra 5 år. Denne gang drejer det sig om krokodiller, alligatorer, kaimaner og gavialer. Der berettes om levesteder, udviklingen fra æg til voksen, sanser, føde, kommunikation, trusler m.m. På hvert opslag behandles et bestemt emne. Brødteksten er sat med ret store typer. Der findes også illustrationstekst og cirkelrunde faktabokse. Farvefotografierne er store og af god kvalitet. Bagest er der et resumé over krokodillens livsforløb, en ordliste og et stikordsregister. Bogen går ikke i dybden med emnerne, men giver dog en ganske god indsigt i de vigtigste forhold omkring de farlige krybdyr. Den er dog mere omfattende - og en smule sværere at læse - end Krokodille, 2004 i serien Læs om vilde dyr. For de lidt større børn findes Krokodiller, 2000 i serien Alverdens dyreliv. Den fortæller meget mere om krokodillerne.