Bøger / faglitteratur til børn / undervisningsmaterialer

Krokodiller


Beskrivelse


Korte beskrivelser af krokodillers udseende, føde, levevis, æg og unger og om menneskets brug af krokodilleskind.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

2008

af

af

Steen Agger

2008

Så er der igen en bog i den kendte serie letlæsningsbøger, Første fakta beregnet for begynderlæsere fra ca. 7 år.

Denne, lille bog i stift bind fortæller på syv opslag om krokodiller. På højresiderne ses et eller to gode fotografier. Til venstre findes den verssatte tekst, som er skrevet i korte sætninger og sat med store typer. For at lette læsningen er der sat diskrete, lodrette delestreger i ord med flere stavelser. Bogen fortæller om krokodillernes udseende, føde, levevis, æg og unger og om menneskets brug af krokodilleskind. Alligatoren og gavialen er også nævnt. På så lidt plads er det naturligvis kun de allermest elementære oplysninger, der er plads til, men som en første introduktion til emnet - og som læsetræning - fungerer bogen udmærket.

Der findes i forvejen flere bøger om emnet bl.a. Krokodille, 2004 i serien Læs om vilde dyr. Den henvender sig også til begynderlæsere og er lidt mere omfattende. Krokodiller og alligatorer, 2007 fortæller mere - og mere dramatisk - om emnet, men den er også lidt sværere at læse.

En udmærket og overkommelig lille fagbog til brug for begynderlæsere. I skolerne kan den bruges til faglig læsning i indskolingsklasserne. Der er bl.a. små testopgaver på seriens hjemmeside.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. okt. 1999

af

af

Torben Bråe Olesen

d. 19. okt. 1999

I seriens vanlige stil, letlæst og med spaltesat tekst i stor sats med gode relevante farvefotos er her et hæfte om krokodiller og dens artsfæller; alligatorer, kaminer og gavialer. Der er lagt vægt på dyrets farlighed overfor mennesker og andre dyr – herunder også artsfæller, men der fortælles også sagligt og fagligt om f.eks. hvad der karakteriserer en krokodille, levesteder og formering. Ret mange af de 22 arter nævnes og vises på billeder. Jeg synes ikke det er seriens letteste tekst, til gengæld er sproget afvekslende. Den skal nok blive nydt og forstået af børn fra 10 år der selv kan læse teksten, mens børn fra 6-7 år vil nyde at få den læst op. Dramatisk og farvemættet forsidebillede af "mundhuggende" krokodiller skal nok "sælge" varen. Bagest stikordsregister og litteraturliste. Vi har flere nyere bøger om krokodiller. Jeg synes at denne kommer bedre rundt om emnet, og er mere helstøbt end: Kim Boye Holts Krokodiller (1998).


Bibliotekernes vurdering

d. 19. okt. 1999

af

af

Steen Agger (skole)

d. 19. okt. 1999

I serien De små fagbøger er efterhånden udkommet over 30 titler. Denne gang handler det om krokodiller. Bogen indledes med en rigtig gripper: En stor krokodille angriber og dræber en zebra. Herefter fortælles om krokodillefamilien, om krokodillernes levevis, om æg og unger, om kaimaner, alligatorer, gavialer og om forholdet mellem krokodiller og mennesker. Bogen er illustreret med mange gode farvefotos og enkelte tegninger. Teksten er verssat og skrevet med ret store typer. Bogen kan læses allerede fra 2. klassetrin, og farlige dyr er et populært emne - især blandt drenge. Et udmærket materiale til emnearbejde om dyr og til (fagligt) læsekursus. Der findes i forvejen en del bøger om krokodiller fx Krokodillen (1998) i serien Læs dansk fakta. Den er endnu lettere at læse, men meget kortfattet. Krokodiller (1999) i serien Lette flachsbøger er også et godt tilbud til lidt øvede læsere, mens Alligatorer og krokodiller (1997) i serien Vor vilde verden er mere omfattende men lidt sværere at læse.