Bøger / faglitteratur / opskrifter

Kryddersnaps : tradition og originale fornyelser


Beskrivelse


Ca. 70 opskrifter, med udgangspunkt i 32 forskellige urter, bær m.m., på hvordan man selv frembringer kryddersnaps. Der suppleres med lidt kulturhistorie om snapsens anvendelse og forfatterens egne personlige oplevelser omkring fremstilling af snaps.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. maj 2016

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 20. maj 2016

Anden udgave af Nielsen Brovsts gennemillustrerede snapsebog fra 2012. For alle snapseglade naturelskere.

Ny udvidet udgave af Kryddersnaps med ny forside, 12 ekstra sider og 14 nye opskrifter med solbær, hyben, fuglekirsebær, citron, timian, pil, sitkagran og østrigsk fyr plus 3 helt nye julesnapse. Opskrifterne tager udgangspunkt i 32 forskellige urter og bær med op til flere variationer over hver. De fleste involverer det populære hjemmehåndværks mest folkekære ingredienser fra den danske natur i enkle opskrifter med fotos af forfatteren, bær og urter og snapsene på eksotiske klukflasker. Til hver ingrediens er der lidt kulturhistorie suppleret af forfatterens personlige forhold til og oplevelser med snaps og urter.

Bogens nerve beskrives bedst med forfatterens egne ord: "Som altid synes jeg, skal der være en historie, en oplevelse i landskabet, for de kryddersnapse, man hælder på klukflaskerne". Bogen lever fint op til ordene med et atmosfæremættet mix af personlighed, oplevelser med snapsene og kulturhistorie. Hertil kommer et lækkert indbydende layout.

Der er ikke ændret på de oprindelige opskrifter, ligesom fotoillustrationerne - bortset for enkelte ændringer og en del tilføjelser ved de nye snapse - også stort set er uændrede. Der findes allerede en del bøger om emnet på bibliotekerne. Politikens bog om kryddersnaps er det grundige hovedværk.


Bibliotekernes vurdering

d. 1. nov. 2012

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 1. nov. 2012

For snapseglade naturentusiaster.

Selv om man har læst og brugt næsten et utal af bøger om kryddersnaps gennem årene, så er det svært ikke at lade sig charmere af denne lækre indbydende bog. Godt nok med det ene ben i coffee table- og gavegenren, men i den grad emmende af atmosfære i kraft af et lækkert layout og et fint personligt præg. Opskrifterne tager udgangspunkt i 26 forskellige urter og bær med op til flere variationer over hver - i alt 56 opskrifter. De fleste involverer det populære hjemmehåndværks mest folkekære ingredienser fra den danske natur i enkle og klare opskrifter, så alle kan med andre ord her være med. Til hver ingrediens er der lidt kulturhistorie om anvendelse, som sammen med en generel indledning om livsglæde rummer Bjarne Nielsen Brovsts helt personlige forhold til de forskellige snapse. Hver flaske har således foruden naturens produkter tilsat sin egen lille oplevelse og kulturhistorie, der suppleres af de mange lækre fotos af blomster, bær og flasker eller forfatteren selv i natur og glitrende dansk sommersol. En lille bemærkning fra undertegnede skal gå på, at vi stadig er mange, der i det midt- og vestjyske kalder revling for sortbær.

Om emnet findes en del på bibliotekerne. Politikens bog om kryddersnaps er for mig her hovedværket, mens de fleste andre kan betegnes som supplement.

Et særdeles indbydende og mundvandsfremkaldende supplement til bibliotekernes bøger om kryddersnaps overalt hvor større interesse er til stede.


Politiken

d. 24. nov. 2012

af

af

Hans Henrik Nielsen

d. 24. nov. 2012