Bøger / faglitteratur

Kunsten at være lykkelig : 50 gode råd til en tålelig tilværelse


Beskrivelse


Den tyske filosof Arthur Schopenhauer (1788-1860) har samlet en række leveregler, bl.a. inspireret af Baltasar Graciáns "Orácolo manual", Aristoteles' "Etikken, Homers "Odysséen" og "Iliaden" samt Shakespeare.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

2008

af

af

Carsten Güllich-Nørby

2008

Filosofisk værk, der som altid, når forfatteren er filosoffen selv, kræver en vant læser. Til opgavebrug fra gymnasieniveau.

For første gang på dansk et af den tyske filosofs, Arthur Schopenhauer (1788-1860), mere ukendte værker. Faktisk henter den italienske Schopenhauer-ekspert Franco Volpi først i 1997 værket ud af glemslen. I forordet af oversætteren Christian Fink lyder det bl.a.: "En håndbog i lykke er næppe det første, læseren ville forbinde med en mand, der er kendt som pessimismens filosof par excellence." Schopenhauers indledning deler de 50 leveregler op i "Regler for vor adfærd i forhold til os selv" og "Regler for vor adfærd til forhold til andre mennesker". Det lyder jo umiddelbart forståeligt, men Schopenhauer er som alle filosoffer lidt svær at læse. Men med lidt stædig læsning vækkes udfordrende tanker om at være menneske og søge lykken. Leveregel nr. 1 er en opfordring til et liv i nuet, mens Schopenhauer i regel nr. 32 fastslår at 9/10 af al lykke "beror alene på sundheden". Måske kan man så simplificere og se lykken som beroende på "en sund sjæl i et sundt legeme" som en anden stor filosof (Kant) skriver det. Men Schopenhauers egne ord fortjener at blive læst, og at vække tanker.

Forlaget udgiver hermed afsluttende tredje bind i en Schopenhauer-serie, også Kunsten altid at få ret og Kunsten at kende sig selv.

Relativ tilgængelig bog af Schopenhauer.


Politiken

d. 29. dec. 2007

af

af

Lasse Horne Kjældgaard

d. 29. dec. 2007