Bøger / skønlitteratur / roman

Kvinde i et århundrede


Beskrivelse


Prinsesse Elisabeth af Bøhmens tjenestepige og veninde fortæller om prinsessens liv og virke i 1600-tallet. Vi hører om udfordringer og familiefejder i den royale familie, om det moderne Europas svære fødsel og om Elisabeths varme forhold til filosoffen René Descartes.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. feb. 2017

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 16. feb. 2017

Da Sacha Batthyany sætter sig for at skrive sin families historie, opdager han en brutal hemmelighed. Til læsere af historisk drama.

Bogens udgangspunkt er Rechnitz nær den østrigsk-ungarske grænse, hvor den røde hær var på trapperne i 1945. Trods omstændighederne holder grevinde Margit Batthyány en overdådig fest, hvor aristokrater og SS-folk danser og drikker. Ud på natten deler forvalteren våben ud. Selskabet bryder op og begiver sig mod banegården, hvor 180 jødiske fanger venter. Disse tvinges til at klæde sig af og skydes, hvorefter festen genoptages. Hvad skete der reelt denne nat, og hvilken rolle havde Batthyányerne i begivenhederne? Bogen bygger på originale dagbogsoptegnelser og forfatterens beretning om oplevelserne i forsøget på afdækning af familiens traumatisk hemmelighed, fortielserne og eventuelle meddelagtighed. I forløbet oprulles også en grum historie om bedstefaderens rædselsvækkende ophold i sibiriske fangelejre.

En bred personlig beretning om fortid, skyld og identitet, hvor jeg pga. de journalistiske virkemidler ofte havde svært ved at fastholde tråden og skelne mellem fiktion og virkelighed. Meget udenomsstof er fyldt på de lidet informative dagsbogsnotater, men hverken massakrens reelle detaljerede forløb eller grevindens personlige deltagelse og eventuelle skyld bliver for mig på intet tidspunkt dokumenteret konkret eller udbygget med andet end antagelser.

Om jøder i Ungarn under 2. verdenskrig også: I hjertet var vi kæmper.


Bibliotekernes vurdering

d. 2. feb. 2017

af

af

Karina Høyer

d. 2. feb. 2017

En spændende og fascinerende roman om Prinsesse Elisabeth af Bøhmen og hendes forhold til filosoffen René Descartes. En stor historisk og filosofisk roman om både Europas og det moderne tænkende menneskes udvikling i 1600-tallet. Romanen appellerer til læsere af historisk kvalitetslitteratur og måske dem med interesse for filosofi.

En tjenestepige og, med tiden, fortrolig veninde, fortæller Prinsesse Elisabeths livshistorie efter hendes død i 1680. Gennem beretninger og ikke mindst brevudveksling mellem Elisabeth og Descartes bliver læseren indviet i deres levede liv og det moderne Europas svære begyndelse. Romanen er en fiktiv fortælling baseret på faktuelle historiske skikkelser og begivenheder.

En velskrevet og omfattende roman om især det varme forhold mellem Elisabeth og Descartes. Filosofiske overvejelser og teorier om menneskets indre liv vikler sig ind og ud mellem historiske begivenheder, krige, royale familiefejder og censur og giver et nuanceret og autentisk billede af et Europa i forandring. En fascinerende skildring af en usædvanlig begavet og fremtidsskuende kvinde, der blev en af de første kvindelige filosoffer i Europa.

Romanen kan med lethed sammenlignes med Det blå lysDen lukkede bog om Marie Curie af samme forfatter. Lignende romaner om oprulning af et kvindeliv i en historisk periode er fx Jette Kaaberbøls Den lukkede bog eller Maria Hellebergs historiske romanerRomanen kan med lethed sammenlignes med Det blå lys om Marie Curie af samme forfatter. Lignende romaner om oprulning af et kvindeliv i en historisk periode er fx Jette Kaaberbøls eller Maria Hellebergs historiske romaner.


litteratursiden.dk

d. 5. maj 2017

af

af

Rikke Bødker

d. 5. maj 2017

Interessant roman om en af Europas første kvindelige filosoffer og hendes venskab med Rene Descartes. Romanen tager sin begyndelse i 1600-tallet, da prinsesse Elisabeth af Bøhmen kom til verden. Hun v...


Kristeligt dagblad

d. 14. mar. 2017

af

af

Svend Skriver

d. 14. mar. 2017


Jyllands-posten

d. 12. mar. 2017

af

af

Erik Svendsen

d. 12. mar. 2017


Weekendavisen

d. 3. mar. 2017

af

af

Lisbeth Smedegaard Andersen

d. 3. mar. 2017