Bøger / faglitteratur / erindringer

Kvindernes modstandskamp : krigere, koner og mødre


Beskrivelse


Bogen beretter om kvindernes rolle i modstandsbevægelsen under besættelsen som aktive frihedskæmpere såvel som i rollen som hustruer og mødre. Med udgangspunkt i otte kvindeskæbner fortælles om deltagelsen i modstandskampen, om fangenskabet i Frøslevlejren og Ravensbrück, og om livet efter krigens afslutning, både for kvindernes selv og for deres familier.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. apr. 2012

af

af

Anny Skov Madsen

d. 24. apr. 2012

Bogen kan læses af alle, der interesserer sig for besættelsestidens historie og de spor, modstandskampen satte for de pårørende.

Mange kvinder var direkte eller indirekte involveret i modstandskampen. Selv om de ikke var involveret i selve sabotageaktionerne udførte de i det skjulte et stort, uegennyttigt arbejde, som for altid påvirkede deres egen livssituation og også satte sig spor for de pårørende, her ikke mindst børnene. På baggrund af omfattende research har forfatteren indsamlet oplysninger og foretaget en række interviews med kvinderne selv eller deres familier. Otte kvindeskæbner belyses. Kapitlerne er tematiske, så vi får optakten til besættelsen, undergrundsarbejdet, kærlighedens vilkår, fængsels-og kz-ophold, befrielsen og retsopgøret. Epilogen udgør et afsnit om børn af modstandskampen. Anne Dorthe Holm er journalist og har tidligere skrevet prisbelønnede artikelserier mv. Kildeliste og register.

I K.L. Engberg: Modstandskvinder, 2009 er det kvinderne selv, der fortæller. H. Lundh: Ikke noget theselskab, 2002 belyser selve frihedskæmperrollen og K. Fleron: Kvinder i modstandskampen 1945 var den første bog om kvindernes rolle.

Der sættes mange nye facetter på de menneskelige aspekter og de langtrækkende konsekvenser for familier og børn af en række kvinders involvering i modstandskampen. Det er en fornøjelse at læse en forfatter, der kan strukturere et omfattende materiale, bevare overblikket og formidle så stoffet gøres interessant og levende.


Berlingske tidende

d. 3. maj 2012

af

af

Mogens Rüdiger

d. 3. maj 2012


Weekendavisen

d. 6. juli 2012

af

af

Rasmus Dahlberg

d. 6. juli 2012


Kristeligt dagblad

d. 9. maj 2012

af

af

Aage Trommer

d. 9. maj 2012


Sønderjysk månedsskrift

2013, nr. 2

af

af

René Rasmussen

2013, nr. 2