Bøger / faglitteratur

Læring eller ikke-læring?


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. mar. 2017

af

af

Boy Olesen

d. 13. mar. 2017

Hvad er det der sker, når læring hos børn synes at blive hindret af den ene eller den anden grund, og hvad gør vi ved det? En bog til lærere og pædagoger i skolen samt studerende.

Antologien består af 10 artikler, med forskellige forfattere. Der gives perspektiver på fænomenet læring og "ikke-læring". Kan man overhovedet tale om "ikke-læring"? Ja udenadslæren er et eksempel, da den øger risikoen for at læring hindres markant fordi undervisningen opleves triviel og irrelevant. Læreren i skolen er den vigtigste enkeltfaktor for børns læringsfremgang - men med gentagende irrettesættelser opstår en negativ relation, som så medfører "ikke-læring". Eksempler på andre indholdsområder: lærer og pædagogs samarbejde for at kunne forstå og imødekomme børns oplevede læringsmodstand, læring som en samskabelsesproces med dialogen i centrum, begreberne læringsforsvar, læringsmodstand og læringsbarrierer defineres, psykodynamisk tilgang til læring, hvor læring er drevet af nysgerrighed og frustration, mentalisering, hvor tidlige tilknytningsmønstre og relationsstrategier er fundamentale. Hvert kapitel afsluttes med 3 studiespørgsmål rettet mod lærer-pædagogstuderende.

Der er stort fokus på læring i uddannelsesdebatten, derfor er denne velskrevne bog meget relevant, og interessant, da vinklen "ikke-læring" inddrages. Som voksne i skolen, skal vi blive bedre til at kigge indad.

Bogen kan sammenlignes med Ledere af læring.


Fagbladet folkeskolen [online]

d. 13. juni 2017

af

af

Gunnar Green

d. 13. juni 2017