Bøger / skønlitteratur / roman

Lærlingene i Sais


Beskrivelse


Naturfilosofisk romanfragment om mennesket, sproget, poesien og naturen, hvor det centrale er forbindelsen mellem naturerkendelse og menneskets selvindsigt.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. maj 2017

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 2. maj 2017

Romanfragment om mennesket, sproget, poesien og naturen skrevet af den tyske romantiker, Novalis. Bogen er henvendt til et mindre publikum med videregående interesse for sammenhængen mellem naturfilosofi og poesi.

Novalis(1772-1801) er pseudonym for Friedrich von Hardenberg. Han var en central figur i kredsen af romantikere i Jena og regnes for en af den tyske romantiks største digteriske begavelser. Dette korte romanfragment består af to dele: en kortere del med titlen "Lærlingen" og en lidt længere del, "Naturen". Bogen har ikke nogen egentlig handling, men består i højere grad af forskellige stemmer, der i form af samtaler og udsagn udtrykker sig om naturen og erkendelsen af den levende natur. Bogen er oversat af Signe Gjessing, som også har skrevet bogens efterskrift.

Et på mange måder smukt prosaværk, hvor hovedtemaet er forbindelsen mellem naturerkendelse og menneskets selvindsigt. Centralt i teksterne er eventyret om Rosenblomst og Hyacint, der efter en række genvordigheder slutteligt finder sammen og lever et liv i kærlighed på et højere erkendelsesniveau, hvor grænserne mellem menneske og natur er udvisket.

Novalis kan overordnet set sammenlignes med Friedrich Hölderlin. I flere af Herman Hesses værker aner man også en tydelig inspiration fra Novalis. Novalis er også beskrevet i romanform i Den blå blomst af Penelope Fitzgerald.


Weekendavisen

d. 11. aug. 2017

af

af

Jørgen Herman Monrad

d. 11. aug. 2017Informationer og udgaver