Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Lampe


Beskrivelse


Pigen Lampe bor i et fyrtårn med sin etbenede far. En aften får de ikke tændt lanternen i fyrtårnet, og et skib forliser. Faderen idømmes syv års husarrest i fyrtårnet, og Lampe bliver anbragt i Det Sorte Hus, hvor det siges at spøge.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. nov. 2019

af

af

Vera Hollerup

d. 26. nov. 2019

Vi følger pigen, Lampe, der bliver tvangsfjernet fra sin gamle invalide far og sat i pleje i en gammel forfalden herskabsvilla. En spændende, eventyrlig og gribende bog for 11-14-årige, men også for ældre læsere.

Pigen Lampe bor sammen med sin invalide far, der er fyrpasser. Det er Lampes hverv at tænde fyrtårnets lanterne hver aften. En aften har hun ingen tændstikker og tager ind til den nærliggende by for at købe nogle nye. Det er stormvejr, og Lampe bliver slynget ud i havet, og tændstikkerne forsvinder i vandet. Nogle mystiske væsener redder hende fra at drukne. På grund af det mørklagte fyr forliser et skib. Faderen idømmes husarrest i fyrtårnet, og Lampe bliver sat i pleje i Det Sorte Hus. Det siges at spøge der, og fra et aflåst tårnværelse kan Lampe høre underlige lyde.

Det er en utroligt velskrevet og gribende bog med nogle personer, der går lige ind i hjertet på læseren. Portrættet af den unge pige, Lampe, er indlevet og hjerteskærende, og det gælder også i nogen grad for bogens øvrige personer. Miljøskildringen er grum og gribende. Forfatterens egne illustrationer er smukke og stemningsskabende.

Her er inspiration fra to af litteraturhistoriens "gamle" mesterværker, nemlig "Oliver Twist" af Charles Dickens og "Den lille havfrue" af H.C. Andersen.


litteratursiden.dk

d. 15. apr. 2020

af

af

Monica Severin

d. 15. apr. 2020

Lampe er en skøn fortælling, der trækker tråde til H.C. Andersens Den lille havfrue. Ganske som i alle eventyr, skal den stakkels pige så grueligt meget igennem, før alting bliver godt. Hollandske Ann...


Kristeligt dagblad

d. 25. apr. 2020

af

af

Damián Arguimbau

d. 25. apr. 2020