Bøger / skønlitteratur / roman

Land at tabe eller vinde


Beskrivelse


Christine er datter af maleren I.C. Dahl. Hun vil styre sit eget liv og kommer på Nightingale-sygeplejeskolen i London. Ansat ved lazarettet i Sønderborg oplever hun rædslerne ved slaget ved Dybbøl. Efter nederlaget starter en ny tid for danskerne.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. feb. 2011

af

af

Beth Høst

d. 21. feb. 2011

Her er en godbid til alle dem, der holder af historiske romaner, mere specifikt til dem, der har fulgt serien Slægten om Slægten Dane.

Det er åbenbart sidste og 21. bind i serien, der blev lanceret i 2005 om den fiktive adelsslægt Dane fra et fiktivt fynsk gods, Daneborg. Repræsentanter fra slægten mødte op gennem århundrederne historiske profiler og oplevede perioder eller begivenheder. Som læsere startede vi turen i 1101 med helgenfest for kong Knud i Den hellige Knud, og nu slutter krøniken med tabet af 1/3 af landet ved nederlaget i 1864. Forfatteren har skrevet et tidligere bind i serien: Det store kup om Enevælden. L. Mikkelsen lader endnu en stærk Dane-kvinde være hovedfigur, Christine, datter af I.C., som vi mødte i forrige bind, hvor hendes ældste bror faldt i krigen 1848. Hun uddannes som sygeplejerske i London og melder sig ved lazarettet i Sønderborg og oplever rædslerne, da de nationalliberale sender unge mænd direkte i døden. En anden af bogens pointer er, at der skal indvindes tabt landsbrugsland på den jyske hede, og vi får lige Enrico Dalgas på scenen til slut.

Bogen falder aktuelt sammen med Buk-Swientys 2 fantastiske bøger om et af de sorteste punkter i nyere dansk historie og fortæller letflydende, engageret og naturligvis oplysende om emnet.

Den fiasko, som en avisartikel har kaldt serien, kan jeg ikke genkende ; den har generelt været populær og velfortalt.


Jyllands-posten

d. 18. maj 2011

af

af

Katrine Sommer Boysen

d. 18. maj 2011


Berlingske tidende

d. 8. apr. 2011

af

af

Eva Pohl

d. 8. apr. 2011


Weekendavisen

d. 15. apr. 2011

af

af

Ulrik Langen

d. 15. apr. 2011


Kristeligt dagblad

d. 18. juli 2011

af

af

Vibeke Blaksteen

d. 18. juli 2011