Bøger / faglitteratur / reportager

Landevejens galejslaver : en beretning fra Tour de France 1924


Beskrivelse


12 reportager fra Tour de France anno 1924 hvor reporteren fulgte i kølvandet på rytterne i en sky af alkohol, kokain, søvnløshed, umenneskelige lidelser og rigide løbsregler der tvang rytterne ud på det muliges overdrev.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. apr. 2019

af

af

Anette Brinkløv Liebmann

d. 25. apr. 2019

Albert Londres rapportager fra Tour de France 1924 er helt fantastiske beskrivelser af de glæder og lidelser rytterne levede med i datiden. Hvis man er bidt af cykelløb og især af Tour de France, er det her en klassiker man ikke kan komme udenom.

Journalisten Albert Londres fulgte Tour de France feltet i 1924 og sendte rapportager til dagbladet Le Petit Parisien, så læserne kunne følge med i det dramatiske cykelløb. Løbet var 5.425 kilometer langt, fordelt på 15 etaper, hvor rytterne kørte i al slags vejr, på støvede landeveje, op af bjergstier og ned igen. Londres beskriver de barske vilkår for deltagerne, der ofte kørte på forskellige substanser som kokain og alkohol, for at holde det ud. Netop disse reportager er klassikere indenfor både genren, men også inden for litteratur om cykling.

Londres lykkedes i den grad med at få løbet ind under huden på læseren. De malende beskrivelser af rytterne, de strabadser de skal igennem og de vilkår de cykler under, er beskrevet i et helt fantastisk sprog og med følelserne helt fremme. Det er ikke kun en beskrivelse af etaperne og deres sportslige forløb, Londres skriver mere om det er der sker omkring selve løbet og i rytternes krop og sjæl.

Jørgen Leth har skrevet bogen Fra et sted til et andetTour de France som kan anbefales som lignende læsning. For mere viden om Tour de France historie, anbefales Tour de FranceJørgen Leth har skrevet bogen Fra et sted til et andet som kan anbefales som lignende læsning. For mere viden om historie, anbefales .


Jyllands-posten

d. 25. juni 2022

af

af

Mikael Jalving

d. 25. juni 2022


Jyllands-posten

d. 11. maj 2019

af

af

Mikael Jalving

d. 11. maj 2019