Bøger / faglitteratur / bibliografier

Lensgreven : historien om Mogens Frijs


Beskrivelse


Portræt af en af Danmarks største godsbesiddere, Mogens Frijs (1849-1923), der på trods af sin stand var med til at afskaffe adelens sidste privilegier i 1919.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 22. sep. 2017

af

af

Steffen Gordon Nielsen

d. 22. sep. 2017

Velskrevet portræt af en af Danmarks største godsbesiddere gennem tiderne, der på trods af sin stand var med til at afskaffe adelens sidste privilegier i 1919. For læsere interesserede i Danmarks adel eller personen Mogens Frijs.

Mogens Frijs (1849-1923) var, som ejer af grevskabet Frijsenborg, Danmarks største jordbesidder. Med hovedsæde i herregården Frijsenborg i Østjylland, omgav han sig med kendisser og kongelige fra hele Europa. Han var bevidst om sin stand, men var også en mangefacetteret person. Som politiker medvirkede han bl.a. til lensafløsningsloven i 1919 som reelt afskaffede adelens privilegier. Bag biografien står dr.phil. Jesper Laursen og dr.phil. Niels Clemmensen som hovedsageligt har skrevet om Frijs' politiske virke. Den illustrerede bog bygger bl.a. på hidtil ukendt materiale fra arkivet på Frijsenborg.

De to forfattere har begået en omfangsrig og gennemarbejdet biografi, som på bedste vis formår at beskrive Fris' sammensatte personlighed og analysere hans bevæggrunde. Desuden indeholder bogen mange fine skildringer af hvordan livet tog sig ud for adelen indtil 1919. Den er velskrevet og har et indbydende udtryk med mange flotte fotografier i høj kvalitet.

Mere omfangsrig, men minder i stil og emne om den velskrevne Herremanden som Jesper Laursen også står bag. Om Mogens Frijs findes der ikke nyere litteratur.


Politiken

d. 11. nov. 2017

af

af

Steffen Heiberg

d. 11. nov. 2017


Antik & auktion

2017, nr. 9

af

af

Hanna Nielsen (f. 1943)

2017, nr. 9