Bøger / faglitteratur til børn

Leoparder


Beskrivelse


I 10 opslag fortælles bl.a. om leoparden som art, udbredelsen, familielivet, jagt og føde, unger og yngelpleje samt trusler mod dyret. Endvidere faktaafsnit og ordliste. Den korte tekst er ledsaget af farvefotos.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 27. juni 2002

af

af

Torben Bråe Olesen

d. 27. juni 2002

To nye bøger i forlagets serie som er læseteknisk bearbejdet. Sibirisk tiger om den største og nok mest udryddelsestruede tiger. Dens plads i kattefamilien ridses op. I 10 opslag beskrives bl.a. levested, føde (her kaldet mad) og yngelpleje (familien). I leoparder er opbygningen og dispositionen tilsvarende. Flotte skarpe og velkomponerede billeder i farver illustrerer og fylder ret meget på siderne. Teksten, ca. 3 linjer pr. side, er sat i stor og tydelig sats. Ord som findes i ordliste bagest er fremhævet med fed skrift. Sproget virker stift og abrupt, synes jeg, som tekst til oplæsning og læsning for oplevelsens skyld. Der bruges næsten kun hovedsætninger. Som materiale til læsetræning virker sproget og de valg der er truffet, f.eks. med hensyn til ordvalg, derimod fornuftige. Layout og opbygning som i seriens andre bøger f.eks. som Elefanter af Claire Robinson (1999), men forside layout er lidt anderledes på de nye bøger. Forsiden er her præget af sort og gult samt især stort foto, som fylder to tredjedele af forsiden af henholdsvis "leopard" og "sibirisk tiger". Bagsidetekst præsenterer såvel den aktuelle bog som serien og bøgernes opbygning; bagsidetekst henvender sig dermed især til den voksne formidler.


Bibliotekernes vurdering

d. 27. juni 2002

af

af

Steen Agger (skole)

d. 27. juni 2002

Der er tidligere udkommet en halv snes bøger i denne serie om vilde dyr fra hele verden. Her handler det om henholdsvis leoparden og den største kat, den sibiriske tiger. Bøgerne, der er i stift bind, starter med en kort omtale af nogle slægtninge. Herefter fortælles om udbredelse, familieliv, føde/jagt, unger, opvækst og fjender. Til sidst et opslag med nogle få fakta. Der er også en ordliste og et stikordsregister. Bøgerne er forsynede med udbredelseskort og gode farvefotos. På hver side er der 3-5 linjer tekst, der er sat med store typer. Sammensatte ord skrives med bindestreg, og fremhævede ord forklares i ordlisten. Selv om der ikke er megen tekst, giver bøgerne dog en vis indsigt i de imponerende kattedyrs levevis. Kan bruges til fritidslæsning for elever, der gerne vil læse om farlige dyr, til almindelig læsetræning og til fagligt læsekursus fra sidst i 2. klasse. Der findes mange andre bøger om store katte. De fleste er mere omfattende, men også lidt sværere at læse, men Tigeren (1999) i serien Læs dansk fakta er også kortfattet og letlæst.