Bøger / skønlitteratur / roman

Levende og døde


Beskrivelse


Under oprøret i Gwangju, Sydkorea i 1980 leder 14-årige Dong-ho efter sin forsvundne ven. I byens sportshal samles ofrene for hærens massakre, og Dong-ho tilbyder sin hjælp. I årene derefter ser forskellige mennesker omkring ham tilbage på oprørets konsekvenser.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. apr. 2019

af

af

Dorte Tissot Hansen

d. 4. apr. 2019

En barsk læseoplevelse, der giver ordet til vidnerne fra folkeopstanden i Gwangju i Sydkorea. For alle læsere af international samfundskritisk kvalitetslitteratur med kant.

I denne roman befinder vi os i Gwangju, Sydkorea, i 1980. I det første afsnit er et folkeligt oprør blevet slået brutalt ned, og den 14-årige Dong-ho opsøger byens sportshal for at lede efter sin ven blandt byens døde. I de efterfølgende afsnit følger vi forskellige personer omkring Dong-ho i tiden efter oprøret i Gwangju; hans forsvundne ven, en ung kvinde fra sportshallen, andre oprørere, Dong-ho's mor, og afslutningsvis forfatteren, der boede i huset før Dong-ho. Bagerst efterskrift med historiske faktaoplysninger om begivenhederne i Gwangju i 1980. Den sydkoreanske forfatter fik Man Booker prisen for sin forrige roman Vegetaren i 2016.

Litteratur af høj kvalitet. I et nærværende til tider helt poetisk sprog formår forfatteren at videreformidle et udsnit af de mange følelser, tanker og reaktioner, der følger i kølvandet på de voldsomme begivenheder i Gwangju i 1980. Volden, torturen og de overlevendes fortvivlede søgen efter det evigt tabte er indlevende beskrevet. En meget barsk læseoplevelse, der bliver siddende i læseren længe efter, at den sidste side er vendt.

Som denne bog, undersøger også Sommerens forræderi eftervirkningerne af en massakre, nemlig den på Den Himmelske Freds Plads i 1989.


litteratursiden.dk

d. 11. juni 2019

af

af

Pia Bechmann

d. 11. juni 2019

Han Kang søger svar på de ufattelige begivenheder, som udspillede sig i hendes sydkoreanske fødeby, og har skrevet en gribende og rystende roman. Den prisbelønnede koreanske forfatter Han Kang gjorde...


Jyllands-posten

d. 7. juli 2019

af

af

Tor Tolstrup

d. 7. juli 2019


Information

d. 7. juni 2019

af

af

Mille Breyen Hauschildt

d. 7. juni 2019


Weekendavisen

d. 3. maj 2019

af

af

Siri Ranva Hjelm Jacobsen (f. 1980)

d. 3. maj 2019