Bøger / faglitteratur

Lidt skydning i gaderne tog vi ret roligt : en psykologisk tematisering af erindringsbilleder fra Danmarks besættelse 1940-45


Beskrivelse


Erindringspsykologisk portræt af besættelsen, oplevet gennem 170 ældre danskeres eringdringer. Perspektivet er primært psykologisk, og viser erindringsbeskrivelsers almenmenneskelige og nutidige relevans gennem de psykologiske fortolkninger og betragtninger, som indrammer dem.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. apr. 2005

af

af

Finn Windfeldt Hansen

d. 28. apr. 2005

Bogen er et "spin-off"-produkt af et forskningsprojekt v/Århus Universitet om personlige erindringer, emotionalitet og livshistorie. Dorthe Berntsen, lektor i psykolog v/ÅU og i øvrigt også romanforfatter, stiller her et delmateriale fra projektet til rådighed bearbejdet for et bredere publikum. Bogen henvender sig således til og kan da også læses af alle med interesse for besættelsestiden. Den rummer i alt 140 ældre danskeres nu nedskrevne erindringer om hvordan de oplevede bl.a. d. 9. april 1940 og d. 4. maj 1945. Hvilke følelser afstedkom såvel disse to skelsættende datoer som andre kritiske tidspunkter og begivenheder under besættelsen? Hvad betød det for den enkelte? Og for fællesskabsfølelsen? I et krydspunkt af erindring, hukommelse og dertil knyttede forskningsmodeller og -teorier tilbyder bogen sig med udsagn og tolkninger, der kollektivt set tegner et interessant billede "i jordhøjde" af følelserne i det besatte Danmark. Det tynder nu ud i krigsgenerationen, og ikke mindst set i det lys er bogen et vigtigt og interessant bidrag til besættelsestidens historie, samtidig med at den har en anderledes tematisk snitflade end litteraturen om 1940-45 ellers kan tilbyde. I strømmen af besættelsestidslitteratur forekommer det at være en væsentlig udgivelse, som bibliotekerne selvfølgelig må være opmærksomme på.


Gerontologi

Årg. 21, nr. 4 (2005)

af

af

Eva Bonde Nielsen

Årg. 21, nr. 4 (2005)