Bøger / skønlitteratur til børn / noveller

Løgnehistorier


Beskrivelse


10 løgnehistorier fra fortællerens fantastiske barndom, som var fuld af eventyr.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

2008

af

af

Torben Bråe Olesen

2008

Bogen kan bruges sammen med børn fra 5 til 10 år, evt. til selvlæsning fra 9-10 år. Den kan anvendes med de ældste børn i børnehaven og i indskolingen som gode og ligefremme eksempler på litterær løgn, overdrivelse og realisme, som mange børn vil kende i denne særlige form for overdrivelse og løgn, som har udgangspunkt i virkeligheden.

Det er dejligt at genlæse de 10 år gamle historier. De holder, ligesom tv udsendelserne på DR. Der er en rød tråd i de tableauagtige tegningers patos, der løftes af den sfæriske nærmest overnaturlige stemning i billederne, skabt af farverne, og historierne der bruger overdrivelser, løgn og realisme med et stænk eventyr. Blandingen af disse elementer er ofte overraskende og sammen med et hverdagsagtigt sprog, hvor det nærmest er som om man kan høre forfatterens stemme. Forsiden præges af et stort farvefoto af forfatteren med pinocchio-lang-næse. God humoristisk bagsidetekst, der anvender ironi, fungerer også godt.

Denne udgave kan erstatte slidte udgaver af de 10 år gamle bøger. Umiddelbart minder bogen om Glen Ringtveds Da far var knægt senest udkommet i Læs for sjov-serien i 2004, men også udkommet som billedbog i 1999. Humoren i Ringtveds overdrivelser er enklere, og disse løgnehistorier kan lidt mere. Begge giver mulighed for en vis refleksion, når grinet har lagt sig.

En god samling historier i ny indpakning får her mulighed for at finde nye læsere og lyttere, og dem vil der givet stadig være mange af.