Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Løven, heksen og garderobeskabet


Beskrivelse


Gennem et garderobeskab kommer børnene Peter, Susan, Edmund og Lucy til det fortryllede Narnia, hvor heksedronningen Jadis stræber dem efter livet. Heldigvis er løven Aslan, det godes hersker, på deres side.

Anmeldelser (14)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ingrid Jensen (skole)

d. 18. dec. 2018

Af de syv Narniafortællinger foreligger nu andet bind i nyoversættelse fra engeisk. Det er en handlingsmættet bogom fire søskende, der gennem et garderobeskab på et gammelt slot træder ind ien forunderlig verden, hvor onde og gode kræfter kæmper om magten, og hvor de fire børn bliver redskaber i det afgørende slag. Det ondes fyrste, heksen, har forvandlet Narnia til et snerige, men måvige for det godes fyrste,' løven, der med sig selv som soningsoffer baner vej for forårets komme og det godes, i hvert fald midlertidige, sejr. Der anes megen kristen symbolik i fortællingen, menfor børn er den først og fremmest spændende, medrivende og forløsende. Den fanger læseren fra først til sidst og giver med sin særlige sprogtone en egen stemning af fortrolighed, som også erindfanget i de mange, små ill. fra den eng.udg. - Det kulørte omslag virker som en misforståelse. Læsemæssigt er den rimelig let at gå til, og den vil nok, som 1. del: »Troldmandens nevø«, fåbegejstrede læsere i 5.-6.kl., men er også fin til oplæsning fra (3.-)4. kl. Dens sproglige og litterære kvalitet i øvrigt gør bogen (serien) til en selvfølgelig anskaffelse i udlånet.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Susanne Thøfner (børn)

d. 18. dec. 2018

De 4 børn Peter, Susanne, Lucy og Edmund kommer gennem et garderobeskab til landet Narnia, hvor der er evig vinter; den onde dronning Jadis har taget magten, og først da løven Aslan vendertilbage, kan kampen mod Jadis begynde. Edmund kommer ved smiger i Jadis magt, og hun vil nu lade ham henrette som forræder, men Aslan tilbyder sit liv i stedet. Jadis tror nu, at slaget er vundet,men Aslan genopstår, smukkere og mægtigere end før, og efter hårde kampe indsættes de 4 børn som konger og dronninger af Narnia, og foråret kommer tilbage. De 4 regerer nu her i mange år, til devender hjem via garderobeskabet ,atter som børn. Bogen er 2. bd. af Narnia-serien, tidligere udg. på dansk i 68 under titlen Løven og heksen. Som 1. bd. i den nye oversættelse er denne også lettereog mere mundret end den gamle; ill. er stadig ikke så gode i trykket som i den gamle udgave, men bedre end i bd. 1. Bogen kan dels læses som en religiøs/symbolsk fortælling, dels som et spændendeog fantastisk eventyr,der påny er efterspurgt, efter at det har været brugt i fjernsynet. Anbefales i samme ex.tal som Troldmandens nevø til oplæsning fra 9-10 år, selvlæsning fra ca. 12 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 7. okt. 2005

af

af

Torben Bråe Olesen

d. 7. okt. 2005

Narnia-serien udgives her som hardbacks i 3. udgave, og udkommer nu hvor Walt Disney bringer en spillefilmsudgave af Løven, heksen og garderobeskabet i biograferne. Jeg synes stadig, det er en væsentlig og god fantasy historie for børn fra 11 år, til oplæsning fra 7 år. Den handler om kampen mellem det gode og det onde, hvor hovedpersones egne svagheder og styrker konstant bringes i spil. I det første bind Troldmandens nevø skabes landet Narnia og heksen Jadis, kronologisk kommer bogen før Løven, heksen og garderobeskabet, som oprindeligt blev skrevet først, og hvor vi møder Peter, Susan, Edmund og Lucy der finder døren til Narnia i skabet. I de efterfølgende bind hersker børnene i Narnia i Hesten og drengen, og vender tilbage til Narnia i Prins Caspian da onde telmarinere har erobret landet. I de tre sidste bind kommer børnenes fætter, Eustace, ind i historien, hvis tidslinje løber fra 1900 til 1949 i vores tid, men over 2.555 år i dramatisk Narnia tid. Teksten og billederne i de syv bind er identisk med 2. udgaven (1996). Forsiderne er nye. Løven Aslan går vandmærkeagtigt igen på alle forsider, og ellers er forsiderne collageagtige sammensmeltninger med passende fantasy elementer præget af mættede mørkegrønne, blå, røde og gule farver, en til hvert bind. Forsider og fine individuelle 11-12 liniers bagsidetekster er dækkende for indhold.


Bibliotekernes vurdering

d. 21. okt. 1998

af

af

Jens Verner Nielsen (skole)

d. 21. okt. 1998

Den store billedbog gengiver en meget forkortet, men i grunden ganske dækkende genfortælling af den nyklassiske roman med samme titel om de fire børn, der gennem garderobeskabet kommer til Narnia. Her har Den Hvide Heks lagt evig vinter overalt i en verden med alfer og fauner og talende dyr. Sammen med løven Aslan tager de kampen op mod den onde dronning. Pga. af en af drengenes svigten kan hun først helt tilintetgøres efter Aslans sonoffer og genopstandelse. Liv og varme vender tilbage i Narnia og børnene kan vende tilbage til virkelighedens verden under 2. verdenskrig. Den fyldige tekst, der optager ca. halvdelen af bogen, er sat med brede linier tilpasset illustrationerne. Den er bedst egnet til oplæsning inden og omkring skolestarten, men den kan også selvlæses fra 3.-4. klasse. Teksten er åbent sat med mange replikker ind imellem de fremsættende passager. De farveflotte billeder fanger straks opmærksomhed. De er i flere formater med flest helsides eller over hele opslag. De er udført med en antydet og let sløret hypernaturalisme med en suveræn lyslægning. Det er umiddelbart indtagende billeder. De er påfaldende rolige og lidt stillestående - gode at dvæle ved og drømme sig ind i.


Bibliotekernes vurdering

d. 21. okt. 1998

af

af

Susanne Thøfner

d. 21. okt. 1998

Den kendte og elskede klassiker om de fire børn, der ved et tilfælde finder indgangen til det fortryllede land Narnia og hjælper løven Aslan med at bekæmpe Den Hvide Heks, kommer her i en forkortet og gennemillustreret udgave. Mere end halvdelen af siderne bruges til de stemningsfulde illustrationer, der dels er udført med farvekridt, dels med blød blyant. De emmer af drama, fantasi, uhygge og spænding, og med deres sarte detaljerigdom fletter de sig fint ind mellem ordene. De fanger bogens ånd meget fint, og omslaget, der på forsiden viser Lucy og Susan på Aslans ryg og på bagsiden viser Edmund i Den Hvide heks' kane, er iøjnefaldende og indbydende. Teksten er mundret og egnet til oplæsning, og den udgør vel et så godt bud på en forkortet udgave af denne fortælling, som det er muligt at lave. Det kan dog ikke undgås, at der går noget af stemningen tabt, fordi den sine steder virker ret kortfattet og opremsende for at få hele handlingen med. Denne bog er noget lettere tilgængelig end den uforkortede udgave og egner sig især til oplæsning fra 7-8 år, men kan også selvlæses fra 9-10 år.


Berlingske tidende

d. 4. okt. 1998

af

af

Nils Gunder Hansen

d. 4. okt. 1998


Jyllands-posten

d. 30. jan. 1999

af

af

Marianne Gade

d. 30. jan. 1999


Flensborg avis

d. 21. apr. 1982

af

af

e-h

d. 21. apr. 1982


Vendsyssel tidende

d. 21. apr. 1982

af

af

e-h

d. 21. apr. 1982


Vestkysten

d. 30. dec. 1982

af

d. 30. dec. 1982


Lands-avisen Aktuelt

d. 25. mar. 1982

af

af

Steffen Larsen

d. 25. mar. 1982


Jyllands-posten

d. 13. apr. 1982

af

af

Ellen Buttenschøn

d. 13. apr. 1982


Kristeligt dagblad

d. 17. apr. 1982

af

af

Lars Tjalve

d. 17. apr. 1982


Weekendavisen

d. 6. nov. 1998

af

af

Pernille Stensgaard

d. 6. nov. 1998