Bøger / skønlitteratur / roman

Lol V. Steins henførelse


Beskrivelse


En ung kvinde forlades af sin forlovede og falder hen i et liv som tilskuer til sig selv. Gensynet med en ungdomsveninde og hendes elsker skaber et erotisk univers, hvor intet er sikkert med skiftende positioner af begær og smerte, kontrol og iagttagelse.

Anmeldelser (12)


Bibliotekernes vurdering

d. 12. feb. 2018

af

af

Marianne Majgaard Jensen

d. 12. feb. 2018

Sprog og stil sætter scenen i denne roman om en ung kvindes smerte, begær og erotik. Flot klassiker til læsere af moderne litteratur.

Lols forlovede går fra hende, og hun falder hen i et underligt passivt liv som tilskuer til sig selv. Men hendes sanser vækkes, da hun ti år senere genser sin ungdomsveninde og overværer hendes møder med en elsker. Marguerite Duras, 1914-1996, er en stor fransk forfatter, dette er et af hendes hovedværker.

Betragterrolle og voyeurisme glider sammen med seksualitet og smerte i denne roman med erotiske under- og overtoner på kryds og tværs. For er Lol tiltrukket af ungdomsveninden Tatiana eller af hendes elsker? Eller er det trekantsdramaet, der tænder hende? Måske snarere hendes iscenesættelse af sig selv som den, der bliver centrum for begær og svigt samtidig med, at hun dyrker betragterrollen? På den måde undviger personer, fortæller og handling hele tiden faste og entydige positioner. Vi er langt fra erotisk mainstream-litteraturs støn og hæse hvisken. Her er det sprog og stil, der erotiserer romanens univers; det er smukt, flertydigt, foruroligende og velskrevet.

Originaludgaven er fra 1964 og kommer her i ny oversættelse, der balancerer flot mellem tekstnærhed og nutidigt sprog. Tidligere udgaver er Lol V. Steins henførelseVendepunktetElskeren fra Nordkina og Vendepunktet. Kan kun sammenligne Duras med Duras, fx Elskeren fra NordkinaOriginaludgaven er fra 1964 og kommer her i ny oversættelse, der balancerer flot mellem tekstnærhed og nutidigt sprog. Tidligere udgaver er Lol V. Steins henførelse og . Kan kun sammenligne Duras med Duras, fx Elskeren fra NordkinaOriginaludgaven er fra 1964 og kommer her i ny oversættelse, der balancerer flot mellem tekstnærhed og nutidigt sprog. Tidligere udgaver er Lol V. Steins henførelse og Vendepunktet. Kan kun sammenligne Duras med Duras, fx .


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Inge M. Ejsing

d. 18. dec. 2018

Efter at forfatteren i de senere år igen lader høre fra sig, begynder man tilsyneladende nu at genudgive hendes ældre romaner. Lol V. Steins henførelse er skrevet i 1964, og udkom første gangpå dansk i 1965 under titlen Vendepunktet. Handlingen er hurtigt genfortalt: En ung pige elsker en mand, og de bliver forlovet. Under et bal svigter han hende, og forlader selskabet med en anden.Hun bryder først sammen, men glider senere ind i et vaneægteskab med en mand, hun ikke elsker. Hun får børn, men lever ellers som en død i ti år. På det tidspunkt vender hun tilbage til sinbarndoms by. Hun er nu igen i stand til at forelske sig. Den udvalgte hjælper hende med at gøre op med fortiden, og hun lever atter. Som så ofte i sine bøger viser forfatteren dagligdagens tomhed.Kun en særlig begivenhed, som oftest forelskelsen, man bryde monotonien, men samtidig er kærligheden noget fritstående, uforenelig med det daglige liv. Marguerite Duras rendyrker replikken, ogbefriet for enhver staffage ersproget meget intenst, men også meget krævende for læseren.


litteratursiden.dk

d. 24. apr. 2018

af

af

Pia Bechmann

d. 24. apr. 2018

Den gådefulde kvinde indfanges med et dirrende blik og en drømmende akkuratesse i 'en af Marguerite Duras’ bedste og mest intense romaner. Nyoversættelsen af ’Lol V. Steins henførelse’ er med sine 23...


Berlingske tidende

d. 10. mar. 2018

af

af

Katherine Diez

d. 10. mar. 2018


Weekendavisen

d. 2. mar. 2018

af

af

Linea Maja Ernst

d. 2. mar. 2018


Weekendavisen

d. 31. mar. 2018

af

af

Liselotte Wiemer

d. 31. mar. 2018


Information

d. 17. feb. 2018

af

af

Kizaja Routhe-Mogensen

d. 17. feb. 2018


Kristeligt dagblad

d. 9. mar. 1987

af

af

Rune L. Kähler

d. 9. mar. 1987


Jyllands-posten

d. 3. feb. 1987

af

af

Anne Chaplin Hansen

d. 3. feb. 1987


Flensborg avis

d. 4. feb. 1987

af

af

Henrik Tjalve

d. 4. feb. 1987


Fyens stiftstidende

d. 20. mar. 1987

af

af

Jørn Moestrup

d. 20. mar. 1987


Berlingske tidende

d. 4. feb. 1987

af

af

John Pedersen

d. 4. feb. 1987