Bøger / faglitteratur / biografier

Louise : prinsesse af Sverige-Norge, dronning af Danmark


Beskrivelse


Om dronning Louise (1851-1926), der som 17-årig blev gift med den danske kronprins Frederik, om hendes mange facetter.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 27. apr. 2015

af

af

Søren Brunbech

d. 27. apr. 2015

En fortælling om en noget overset dansk dronning - fortalt for de royalt interesserede læsere.

Den 17-årige svensk-norske prinsesse Lovisa blev i 1869 gift med den danske kronprins Frederik, søn af Christian 9. Parret forblev kronprinsepar i 43 år, inden de kom til fadet som konge og dronning. Blandt deres fem børn blev en søn senere konge af Danmark, som Christian X, og en anden konge af Norge. Anna Grethe Stærmose Steensig fortæller om hvordan den høje og ranglede Lovisa var ugleset, og blev moppet ved det danske hof, ikke mindst i forbindelse med de årlige livlige sammenkomster af royale fra hele Europa på Fredensborg Slot. Gennem læsning af en lang række kilder kan forfatteren påvise hvordan Louise havde mange kvaliteter, og at hun fortjener et bedre eftermæle.

Den velskrevne fremstilling skal nok tilfredsstille læsere af kongehusenes historie. Bogen har en nydelig forside med et portræt af Lovisa, mens de øvrige ret få, illustrationer er af lidt ringere kvalitet. Litteraturlisten er uden årstal og med titlerne i tilfældig orden.

Lovisa har som nævnt været temmelig upåagtet, også i litteraturen, men hende og Frederik er selvfølgelig også behandlet i fx Europas svigerbørnFrederik 8. og Dronning Lovisa fra 1996, og de er portrætteret i den nye serie små bøger udgivet af Amalienborgmuseet Frederik 8. og Dronning Lovisa, 2012Lovisa har som nævnt været temmelig upåagtet, også i litteraturen, men hende og Frederik er selvfølgelig også behandlet i fx Europas svigerbørn fra 1996, og de er portrætteret i den nye serie små bøger udgivet af Amalienborgmuseet , 2012.