Bøger / faglitteratur / opskrifter

Low FODMAP diet 2


Beskrivelse


Guide til basiskøkkenet med mange spændende ideer og forslag til, hvordan low FODMAP-diæten enkelt og nemt kan implementeres og følges i hverdagen.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. feb. 2014

af

af

Lene Hedengran Rasmussen

d. 21. feb. 2014

Bogen henvender sig primært til alle der lider af irritabel tarm - herudover også pårørende og fagfolk.

Her er efterfølgeren til succesbogen: Low FODMAP Diet - giver ro i maven. I to'eren er fokus lagt på basiskøkkenet samt flere opskrifter. Her er mange gode og idéer og forslag til, hvordan man implementerer diæten i hverdagen. Siden første bog kom på dansk, har forskergruppen ved Herlev Universitetshospital nu dokumentation for at diæten virker (ifølge forordet). Indholdet i bogen er primært: 1: Beskrivelse af bestemte sygdomme, 2: Kostfibre og fuldkorn, 3: Beskrivelse af low FODMAP diet, 4: FODMAPs i fødevarer og 5: Opskrifter - hvor opskrifterne fylder ca. 2/3. Ligesom den første bog er denne velskrevet og gennemarbejdet, og bogen har et indbydende layout. Der er mange billeder m.v., alt sammen med til at gøre bogen lettere at læse. Opskrifterne virker umiddelbart enkle at følge, og ingredienserne er velkendte. Der er udregnet næringsindhold til alle opskrifter. Bagest i bogen er en referenceliste; dog savnes stadig et alfabetisk register. Til gengæld er indholdsfortegnelsen meget uddybende. Forfatterne kendes fra den første bog.

Dette som nævnt efterfølgeren til den første bog på dansk om emnet. Derudover findes et par engelske titler.

En grundig og velskrevet to'er om Low FODMAP Diet.


Bibliotekernes vurdering

d. 9. nov. 2015

af

af

Lone Krøgh

d. 9. nov. 2015

Hvis man lider af irritabel tyktarm og oppustet mave, kan lowfodmap diæt være en måde at komme generne til livs. Bogen henvender sig til folk med disse gener, deres pårørende og behandlere.

2. udgave af populær kogebog. Den er skrevet af danske kliniske diætister, og grundtanken bag diæten er at udelukke visse kulhydrater i den daglige kost. Disse kulhydrater kan forværre tilstanden hos patienter med urolig mave og irritabel tarm. Bogen indeholder en gennemgang af diæten, en oplistning af gangbare basisvarer, en introduktion til at læse varedeklarationer, effekten af low fodmap diæten og endelig opskrifter. Opskrifterne på god hverdagsmad fylder mest, og der er mange billeder af de færdige retter og af basisvarer samt forskellige tabeller. Intet register.

Den indledende gennemgang af principperne bag diæten forekommer mig ikke at være helt let tilgængelig. Derimod fungerer opskriftsdelen fint til inspiration til almindelig hverdagsmad, og de mange illustrationer gør bogen indbydende.

I forhold til 1. udgave af bogen fra 2014 er ændringerne i denne 2. udgave marginale. Dog har spelt skiftet status, hvilket påvirker nogle af oversigterne og opskrifterne, men ellers er der ingen ændringer overhovedet. I samme serie findes yderligere to titler om low fodmap, og lige udkommet er desuden Sund mave.