Bøger / faglitteratur

Luftwaffe : jagerpiloter i kamp 1939-1945. Del 2


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. sep. 2017

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 7. sep. 2017

Luftwaffes esser blev krigens topscorere med et uhørt højt antal nedskydninger. Men som krigsårene gik, blev de færre, og kampen mod overmagten betød konstant nedslidning med forfærdende tab blandt de uerfarne erstatninger. For militærhistorisk interesserede.

Tobindsværket om Luftwaffes jagerenheder og piloter indledes med afsnit om fly, organisation og ledelse. Herefter følger - med hver sin indledende historiske ramme - en række hovedafsnit med tema i fx perioder og krigsskuepladser. Alt sammen uddybet vha. indslag fra autentiske kilder og fx markante episoder og stof med feterede stjernepiloter. Den historiske redegørelse er bred med fx nedslidning, angst og alkohol, psykisk pres og krigsforbrydelser. Hertil kommer et væld af fakta om fx udviklingen i de forskellige jagerenheder mht. chefer, nedskydninger og skiftende kampvilkår. Illustreret med med s/h fotos med fly og aktører.

Et imponerende værk. Fagligt grundigt og veldisponeret med stor bagvedliggende research. Hertil kommer mange spændende vinkler med krigens psykologi, mandskabets forhold til nazismen og viden om og deltagelse i krigsforbrydelser. Vinkler som ikke normalt præger genren. Detaljerigdommen indskrænker målgruppen men er modsat en guldgrube for de mange videregående interesserede. De mange øjenvidneskildringer, episoder og kildeuddrag levendegør fremstillingen og tilføjer en fin autentisk atmosfære.

Der findes intet af tilsvarende omfang. For læsere af fx: Krigsflyvere.Informationer og udgaver