Bøger / faglitteratur

Luther og "de fremmede" : Martin Luthers syn på jøden og tyrken


Beskrivelse


Om Luthers holdninger til jødedom, jøder og muslimer, Luthers baggrund og mulige hensigter med at skrive om jøder og muslimer. Samt forsøg på at svare på spørgsmålet om Luther kan gøres ansvarlig for senere brug af hans tanker.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. sep. 2017

af

af

Dorthe Marlene Jørgensen

d. 20. sep. 2017

Bog der stiller spørgsmålet: i hvilket omfang kan Luther gøres ansvarlig for senere brug af hans tanker. For dem der interesserer sig for Luther og hans arv.

Bogen giver en oversigt over Luthers holdninger til jødedom og jøder og til tyrkerne, som man kaldte muslimerne på Luthers tid. Forholdet imellem kristne og jøder før Luthers tid beskrives og ikke mindst de holdninger der prægede Luther og de oftest meget grove udtalelser han kom med. Luthers syn på tyrken, altså muslimerne bliver også gennemgået. Den muslimske religion blev særligt nærværende med den stadig større ekspansion af det osmanniske imperium. Luther er overbevist om at tyrkerne er djævlens tjenere og guds redskab til at straffe de kristne, fordi de ikke lever fromt nok. Danske reformatorers syn på jøderne og tyrkerne, og hvordan de lutherske tanker havde fundet herop behandles kort. Bogens slutning samler op på bogen og forsøger at give et svar på spørgsmålet om Luther kan gøres ansvarlig for senere brug af hans tanker. Eksempelvis om der findes en lige linje fra Luther til Hitler.

En fin bog, der dykker ned i noget specifikt i Luthers tankegang, som stadig har stor relevans i dag. Bogen er anvendelig både til opgaver, men også for dem der bare ønsker viden om emnet.

Der bliver udgivet rigtig meget om Luther i år grundet 500-året. Bogens forfatter har tidligere belyst emnet tyrkerne i blandt andet Tyrkerfrygt og tyrkerskat.


Dansk kirketidende

Årg. 169, nr. 10 (2017)

af

af

Thomas Reinholdt Rasmussen

Årg. 169, nr. 10 (2017)