Bøger / faglitteratur

Lutheranisme og dansk identitet


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 9. dec. 2014

af

af

Merete Trap

d. 9. dec. 2014

En kort og kritisk gennemgang af lutheranismens indvirkning på danskernes liv. For kritiske, samfundsinteresserede læsere, evt. en studiekreds.

I denne bog er samlet en række selvstændige artikler, som alle har været publiceret på nettet. Det fælles tema er lutheranismen. Først en oversigt over lutheranismens historiske kronologi, efterfulgt af syv kapitler, med overskrifter som fx "stat, etik og religion", "kirke, kunst og æstetik" og "indre mission - Guds repræsentanter i DK?". Lille i format, og på forsiden er et billede af Martin Luther. Jakob Munck er magister i kultursociologi og har bl.a. udgivet Hvad er godt og hvad er ondt?, 1999.

Denne bog har nogle kritiske og spændende pointer, men jeg vurderer, at mange vil finder det i overkanten at kalde den danske stat for værende styret af en religiøs sekt. Desuden antager forfatteren at "den almindelige dansker" er en kende for ligeglad og uoplyst omkring den virkelighed, vi lever i. Når dette er sagt, er det altid sundt med refleksion omkring det samfund, vi lever i, og til dette formål er denne udgivelse velegnet.

Jeg kan ikke finde andre udgivelser, der forholder sig kritiske til lutheranismen, men lutheranismen nævnes også i Velfærdsstat og kirke, 2005.