Bøger / skønlitteratur / ordbøger

Lykke-Per


Beskrivelse


Udviklingsroman fra 1863 til omkring 1900 om den jyske præstesøn Per Sidenius' søgen efter det lykkelige liv. Efter en svær opvækst i det religiøse hjem vælger Per i protest at studere til ingeniør i København og kappe enhver forbindelse til familien. I hovedstaden kaster han sig derefter ud i livet som åbner sig i alle dets afskygninger og møder kærlighedens mange ansigter.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Helle Winther Olsen

2007

Ny etbindsudgave af Nobelprismodtagerens berømte roman, oprindeligt udgivet i 8 dele fra 1898-1904, men ellers helt uændret i forhold til fx Tranebogsudgaven i Skjerbæks tekstgennemgang. Der er som bekendt tale om en klassisk udviklingsroman der følger den oprørske præstesøn Per Sidenius fra barneårene i et strengt religiøst hjem, via de urolige modningsår i forskellige københavnske miljøer til den sidste dødskamp i afklaret ro med sig selv. Per kaster sig i ungdomsårene begejstret over ingeniørfaget; for ham hænger udvikling, industrialisering og frygtløs fremskridtstro nøje sammen, og han helliger sig udviklingen af et omfattende vandforsyningsprojekt. Men Per har et uroligt sind og har svært ved at forfølge sine mål og falde til ro. Heller ikke hans møder med kærligheden i den jødiske Jakobe, som han svigter og senere i den lyse, grundtvigianske Inger, som han gifter sig med, giver ham det, han i grunden stræber efter. Romanen leverer et fremragende tidsbillede der tager pulsen på borgerskabet i 1800-tallets slutning og viser brydningerne, som de kan aflæses i de religiøse bevægelser fra pietismen, over Kierkegaards og Grundtvigs radikalt forskellige opfattelser af kristendom. Der vil altid være læsere til et dansk litterært mesterværk, og her kommer en udstyrsmæssigt pæn afløser med et apellerende omslag for den tidligere billigbogsudgave, der insisterer på en (gen)læsning.


litteratursiden.dk

d. 11. sep. 2018

af

af

Anny Skov Madsen

d. 11. sep. 2018

Lykke-Per har klassikerstatus. Den imponerende udviklings – og kærlighedshistorie giver et suverænt indblik i, hvad der danner et menneske og et spændende tidsbillede. ’Lykke-Per’ er et monumentalt og...


Berlingske tidende

d. 30. aug. 2018

af

af

Søren Schauser

d. 30. aug. 2018


Weekendavisen

d. 20. juli 2012

af

af

Niels Højlund

d. 20. juli 2012Informationer og udgaver