Bøger / faglitteratur

Lyst og længsel : myter, afsavn og erotik i sømandens verden


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. feb. 2017

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 13. feb. 2017

En rejse ind i sømandens skjulte verden af myter, kvinder, afsavn og erotik. Men har myterne om den maskuline verden på havene og den kække sømand med en pige i hver havn reelt hold i virkeligheden? For søfartshistorisk interesserede.

Søfarten har til alle tider været en mandsdomineret verden, men kvinderne har altid været til stede: om bord på skibet, i havn, i hjemmet, i tanken, i køjen og i tatoveringer på bryst og overarme. Bogen gennemgår i 12 temakapitler af forskellige bidragydere sømanden og kvinden gennem historien med mytologi, sømandsknejper, homoseksualitet, danske sømandsfilm, elskovsmidler, kønssygdomme og prostitution i havnene verden over. Alt i en vekselvirkning mellem ældre erindringer, forskning og historie garneret med 100 fotos, tegninger og illustrationer.

En indbydende bog med godt samspil mellem tekst og illustrationer, men også betydeligt mindre populærhistorisk anlagt i sin fremstilling end layoutet ved første blik synes at antyde. Mange af temakapitlerne graver dybt og udførligt i kilderne med en bred, ret detaljeret og ofte forskningspræget fremstilling til følge. Et moment der i store dele af bogen giver sig udtryk i mange brede tangenter i form af samtidshistorie og baggrunde. Stærkt står de mange erindringsglimt, der ligesom det søfartshistoriske udtryk i de mange fine illustrationer giver værket en solid udtryksfuld atmosfære.

Emnet er ikke tilsvarende dækket. En del samtidsberetninger kan fx læses i: Søens folk. [Bind] 1Søens folk. Bind 1 : Skibsdreng og letmatros.


Politiken

d. 24. mar. 2016

af

af

Henrik Vesterberg

d. 24. mar. 2016