Bøger / faglitteratur / kogebøger

Mad : grundkogebog og køkkenskole


Beskrivelse


Identisk med 7. udgave.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ellen Jensen

d. 18. dec. 2018

I den nye udgave af Suhr, Ingeborg: Mad er stoffet bearbejdet og omskrevet i sammenligning med udgaven fra 1971, og der er lagt vægt på, at afsnit om levnedsmiddellære og madlavningsmetodik erhelt ajourført, så den nyeste viden er medtaget, hvilket er vigtigt, da bogen er beregnet til såvel lærebog for husholdningsskoleelever som til brug i det private hjem. Der indledes med en kortanvisning på benyttelse af bogen, derefter følger et praktisk grupperegister over bogens 1000 opskrifter. Bogen er i øvrigt delt op i en række kapitler efter opskrifternes hovedingredienser,således at hvert afsnit starter med en udtømmende beskrivelse af den pågældende fødevare med henblik på sammensætning, næringsværdi, behandling og generel anvendelse, og derefter afsluttes kapitletmed en række letforståelige opskrifter, hvori det pågældende levnedsmiddel indgår som hovedingrediens. Sidst i bogen et afsnit om institutionskost. Velvalgte stregtegninger supplerer teksten, derafsluttes af register. Vedanskaffelse af ny revideret udgave bør ældre udgave udgå.


Bibliotekernes vurdering

d. 7. mar. 2013

af

af

Birgit Sloth

d. 7. mar. 2013

Mad udkom første gang i 1909, og i 2009 blev de 100 år markeret med en jubilæumsudgave, der var 7. udgave af den klassiske kogebog. Bogen, der udkommer nu, er identisk med 2009-udgaven, bortset fra at den er holdt i sort/hvidt layout og er trykt på tyndere papir. Grundbøger som Mad er ikke de mest efterspurgte kogebøger på biblioteket, men den er god, når der efterspørges opskrifter på klassiske danske retter, bestemte udskæringer m.m.

Ingeborg Suhr drev husholdningsskole, og bogen har haft stor betydning for den daglige madlavning i mange danske hjem. Efter hendes død i 1969 har andre redigeret og moderniseret udgaverne. I 6. udgave fra 2003 og 7. udgave er det Katrine Klinken, der har revideret og tilføjet nye opskrifter. De to udgaver har forskelligt layout, men næsten ens indhold. Dog er der i 7. udgave tilføjet et systematisk register og forslag til menuer. Bogens styrke er de grundlæggende oplysninger om tilberedning med trin for trin illustrationer.

Mad er moderniseret i forhold til Frøkens Jensens kogebog. Dens indhold minder om Gyldendals store kogebog, men Mad har de bedste arbejdsbeskrivelser. Grundkøkken giver god basisviden, men har ikke alle de klassiske opskrifter.

Mad er stadig en god grundkogebog, men har man 6. udgave, skal man kun udskifte, hvis man vil have et moderniseret layout, og da helst med udgaven fra 2009, da de sort/hvide gengivelser af fotografierne i 2013-udgaven er dårlige.


Bibliotekernes vurdering

d. 9. okt. 2003

af

af

Winni Thorup

d. 9. okt. 2003

Ny revideret udgave af denne klassiske danske køkkenskole, som oprindelig udkom i 1909. 5. udgave kom i 1994, og madtiderne er så sandelig skiftet i de forløbne år. Denne nye udgave er gennemrevideret til klædelig ukendelighed. Formatet er nyt, der er langt flere illustrationer, f.eks. i form af trin-for-trin-fotos. Nye opskrifter er kommet til, andre er udgået, og råvarer og metoder er ført up to date. Der er kommet langt flere grøntsager i retterne, og hvor f.eks. den gode gamle hamburgerryg i den gamle udgave blev tilgodeset med hele tre opskrifter, levnes der i den nye kun plads til én. Grundelementet er heldigvis stadig det klassiske danske køkken, men mange nyere retter fra hele verden har vundet indpas. Således kan findes opskrifter på såvel Tiramisu som på Vitello tonnato, mens man forgæves leder efter den gamle udgaves Kråsesuppe. Den nye udgave rummer stadig ca. 1000 opskrifter, men er udover en grundkogebog også en køkkenskole som indeholder et teoretisk grundlag for håndtering af råvarerne, grundtilberedningsmetoder og råvarekendskab. Bogen er guld for en gammel køkkenskriver, og kunne være et must for den unge begynder.


Det fri aktuelt

d. 20. mar. 1990

af

d. 20. mar. 1990


Berlingske tidende

d. 30. jan. 1990

af

af

-st.

d. 30. jan. 1990Informationer og udgaver