Bøger / skønlitteratur / roman

Madrugada : krimi


Beskrivelse


Krimi. I Oslos lufthavn ankommer en 19-årig lesbisk iransk kvinde med en hemmelighed. Hun jages af det iranske hemmelige politi. Hun søger Tønsberg-advokaten Svend Foyns hjælp. Da hun mystisk forsvinder intensiveres et spændende plot med indspark til debatten om behandlingen af etniske minoriteter.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. apr. 2014

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 25. apr. 2014

Mange læsere til nordiske krimier. En lækkerbisken for dem som kender Svend Foyn-serien.

Jan Mehlum er en værdig arvtager til den nordiske krimitradition med socialrealismen og samfundskritikken som vigtig faktor. Her spinder han et medrivende effektivt plot med den politisk ukorrekte Tønsberg-advokat Svend Foyn som deduktiv dynamo bag rattet i sin vintage-Jaguar dampende på en cigarillo. Mehlum kradser som altid i den blankpolerede moderne norske verden bag oliemilliarderne, og kommer med et velplaceret indspark til debatten om behandlingen af etniske minoriteter. En smuk ung iransk kvinde ankommer bange og alene til lufthavnen i Oslo. Med i bagagen har hun en hemmelighed, og hun jages af Teherans hemmelige politi. Hendes "forbrydelse" er at være en 19-årig lesbisk kvinde med kontakter i Teherans universitetsmiljø. Hun bosætter sig i Tønsberg og søger krimiseriens hovedperson Svend Foyns hjælp til at søge permanent opholdstilladelse. Men før ansøgningen er færdigbehandlet forsvinder hun og eneste spor er en mystisk nøgle. Der er nu 14 krimier med Svend Foyn. Denne er nummer 10 i serien. Sietsra udgiver alle på dansk. Kan læses selvstændig, men erfaringen siger mig at mange helst læser i kronologisk rækkefølge.

Mehlum mikser selveste Raymond Chandler med den samfundskritiske nordiske krimitradition, og er en absolut værdig arvtager til såvel Sjöwahl & Wahlöe som Henning Mankell.

Fremragende krimi med en bred målgruppe på alle biblioteker.


litteratursiden.dk

d. 14. juli 2014

af

af

Rikke Bødker

d. 14. juli 2014

Sindssygt spændende asylkrimi om den iranske Jasmin, som ikke kan finde ro nogen steder. Flugten fra styret i Iran er næsten umuligt for den unge kvinde, Jasmin. Hun lever i Norge under et andet navn...