Bøger / faglitteratur / bibliografier

Magi og hekseri. Bind 1 : Fra den romerske oldtid til og med middelalderen


Beskrivelse


En historisk fremstilling af de forestillinger, man i den romerske oldtid og frem til slutningen af middelalderen gjorde sig om, hvad mennesker kan udrette ved hjælp af magi og hekseri.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. juli 2010

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 29. juli 2010

Bogen henvender sig til kulturhistorisk interesserede. Emnerne er altid hotte til opgavebrug, men bogen kræver mindst gymnasieniveau.

Første bind af en planlagt samlet historisk bogserie på akademisk niveau om magi og hekseri som begreberne er forståede i den vestlige verden. Forfatteren er filolog og historiker. Han har bl.a. også skrevet Hitlers håndlangere og Dansk-latin ordbog. Dette første bind dækker tiden fra den romerske oldtid til og med middelalderen. Det er en meget omfattende og grundig fremstilling, der strækker sig over en ca. 1500 år lang periode. Den er illustreret, brugbar som opslagsværk, og har underbyggende udvalgte citater fra historiske tekster. Forfølgelse af dem, som dyrker, hvad man i de givne tidsperioder anser som magi og hekseri er et evigt nøgleord. Fra forfølgelsen af udenlandske magikere i det førkristne romerske rige frem til det kristne samfunds forfølgelse af dem, som blev anset for hedninge og kættere. Bogen beskriver også, hvordan forståelsen af begreberne hvid og sort magi ændrer sig historisk. Sidste afsnit af dette bind redegør bl.a. for "Malleus maleficarum", der på dansk kendes som "Heksehammeren". En slags introducerende manual for heksejægere. Trykt og udg. første gang i 1486.

Der findes andre umiddelbart nemmere tilgængelige bøger om nogenlunde samme emner, men der mangler på dansk en samlet seriøs historisk fremstilling som denne.

Et yderst kompetent bud på første bind af et blivende og brugbart værk om magi og hekseri.


Jyllands-posten

d. 22. jan. 2011

af

af

Gerhardt Eriksen

d. 22. jan. 2011


Kristeligt dagblad

d. 14. aug. 2010

af

af

Jes Fabricius Møller

d. 14. aug. 2010


Logos

2020, nr. 1

af

af

Kai Verner Nielsen

2020, nr. 1


Noter / Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF

Nr. 188 (2011)

af

af

Gitte Kjærup

Nr. 188 (2011)