Bøger / skønlitteratur / roman

Magt & vilje


Beskrivelse


Historisk roman om Ingeborg, datter af Valdemar den Store, som i 1193 bliver gift med den franske konge Filip 2. August. Men allerede dagen efter brylluppet forlanger kongen skilsmisse, og Ingeborg bliver nu en brik i et større politisk puslespil.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. mar. 2012

af

af

Anne Grete Jacobsen

d. 15. mar. 2012

Til læsere, som holder af historiske romaner, blandt andet de mange, som har fulgt med i serien Slægten.

Lizette Nielsen skrev i 1983 en artikel om Ingeborg i bladet "Skalk", og det er denne artikel, som har givet hende idéen til romanen. Ingeborg, ca. 1175-1236, var datter af Valdemar den Store, og hun blev gift med den franske konge Filip 2. August. Ægteskabet blev indgået af politiske grunde, og dagen efter brylluppet ønskede Filip allerede skilsmisse. Ingeborg nægtede, og i mange år blev hun holdt indespærret under usle forhold. Ingeborg var stærkt troende, og det var Filips håb, at hun ville gå i kloster, så han kunne få skilsmisse. I 1223 blev hun dog anerkendt som dronning, og hun tilbragte resten af sit liv i Frankrig. Det er denne dramatiske historie, som Lizette Nielsen fortæller. Hun har kilderne i orden, der er mange henvisninger til breve og dokumenter, og tidsbillederne virker meget præcise, men desværre synes jeg ikke forfatteren får Ingeborg til at leve, hendes motiver for sinde handlinger kommer ikke meget frem. Sproget er holdt i en lidt gammeldags tone.

I 2001 udkom romanen Ingeborg af Niels Levinsen, ellers er der ikke meget litteratur om Ingeborg.

Historien om Ingeborg er meget dramatisk og tragisk, og politisk er det også en spændende tid, men Ingeborgs bevæggrunde og overvejelser kommer ikke meget frem, og romanen er mere en genfortælling af de historiske begivenheder. Men bogen skal nok finde sine læsere blandt de interesserede i dansk historie.