Bøger / faglitteratur / interviews

Magt


Beskrivelse


Ni mennesker, der har erfaring med personlig magt, fortæller om deres oplevelser med magten og giver en række forskellige svar på, hvorfor magten på én gang er attrået og forkætret.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. okt. 2008

af

af

Jette Landberg

d. 24. okt. 2008

Henvender sig til mennesker, der interesserer sig for magtens psykologi, og hvad der driver et magtmenneske. Der er ikke så meget at hente for almindelige biografilæsere, her er kun meget lidt med om privatlivet.

Gennem 9 interviews portrætterer journalist Marie Louise Toksvig magtens forskellige udtryk: I politik, som embedsmand med skjult magt, som fagforeningskvinde, som leder i erhvervslivet, som soldat. Hver af de 9 personer har en helt egen opfattelse af hvad magt er. For Jytte Hilden handler det i høj grad om netværk og kvindekamp, hos oberst H.C. Mathiesen om samvittighed og kontrol, hos Jørgen Leth om at give og tage og hos Hans Engell om isolation og ansvar. Hver samtale indledes med et par sider om, hvordan redaktøren møder personen, et cv og et foto af vedkommende. Redaktøren har arbejdet på DR og TV2 og er nu redaktionsleder på Ekstrabladet.

Vibeke Hartkorn har redigeret to interviewbøger om Powerkvinder, 2006 og Powermænd, 2007. Personerne her er fx sportsfolk, musikere og samtalerne i en lidt mere frisk form end her. Men emnet er også magt i alle afskygninger.

Interessant bog om magtens forskellige former, der dog har en overvægt af den politiske magt og magten i centraladministrationen, medierne og erhvervslivet. En enkelt undtagelse er Jørgen Leth, der falder lidt udenfor med sin analyse af magten i kærlighedsforhold. Bogen ville være blevet mere varieret, hvis redaktøren havde suppleret med endnu et par lidt skæve personer.