Bøger / faglitteratur / håndbøger

Maltwhisky


Beskrivelse


Alfabetisk ordnet gennemgang af whiskymærker med smagsnoter og pointbedømmelse af nye aftapninger. Illustreret med etiketter og kort.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. aug. 1998

af

af

Liselotte Henriksen

d. 6. aug. 1998

Når man hører whiskykendere diskutere "single malt"-mærker, skulle man tro, det var et århundredgammelt fænomen. Det er det selvfølgelig også. Single malts er rygraden i enhver blended whisky, men det er først inden for de seneste 50 år, at de har kunnet fås uden for produktionsstederne, og kun i de sidste 20 at der har været mere end blot nogle få mærker i almindelig handel, og det er blevet muligt for andre end skotter at opleve, hvad det virkelig vil sige at drikke whisky. Whiskyeksperten Michael Jackson gennemgår hvert eneste maltwhiskydestilleri i Skotland, samt enkelte i andre lande. For hvert destilleri gennemgås alle de aftapninger, der er i handelen, og deres farve, duft, smag og krop beskrives som grundlag for en pointtildeling. Dertil kommer en kort, illustreret omtale af destilleriet og afbildninger af dets etiketter. Indledende og afsluttende afsnit om whiskyfremstilling, maltwhiskyens historie, karakteristika og rette behandling. Register. Litteraturliste.


Bibliotekernes vurdering

d. 14. sep. 2004

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 14. sep. 2004

Hermed foreligger 3. danske udg. af Maltwhisky - identisk med 5. engelske. Værket kan ikke betegnes som en decideret coffeetable bog, men er alligevel indbydende, lækker og atmosfæremættet med sine mange farvefotos og flaskeetiketter. Første del er nyskrevet og mere end tredoblet til ca. 80 s. med gennemgang af maltwhiskyens historie, fremstilling, lagring, regionale forskelle og rundgang i områderne i Skotland. Et moment der forskyder bogens karakter af opslagsværk i retning mod allround whiskybog. Hoveddelen er en A-Z gennemgang af alle skotske destillerier med pointstildeling til deres omk. 1000 aftapninger på markedet. Bogen er ift. sidste udgave forøget med 112 s. med bl.a. omtale og bedømmelse af over 300 nye aftapninger. Der er næppe den skotske whisky, som ikke er gjort genstand for Jacksons minutiøse bedømmelser. De står som noget af de mest præcise og velkvalificerede i dk 66.83, hvilket også er grunden til, at værket længe har fungeret som bogen om whisky på min hjemmefront. Jeg mener, at 1998 udg. nu overalt skal erstattes, mens udskiftning af 2000 udg. bør afhænge af lokal efterspørgsel omk. de stigende populære gyldne dråber. Trods alt er det jo kun en brøkdel af de omk. 1000 whiskyaftapninger, der er tilgængelige i Danmark.


Politiken

d. 8. jan. 2005

af

af

Christian Graugaard

d. 8. jan. 2005


Børsen

d. 11. aug. 1998

af

af

Niels Brandrup

d. 11. aug. 1998


Berlingske tidende

d. 10. jan. 1999

af

af

Jakob Levinsen

d. 10. jan. 1999


Berlingske tidende

d. 23. jan. 2005

af

d. 23. jan. 2005


Børsen

d. 17. dec. 2004

af

af

Ole Troelsø

d. 17. dec. 2004