Bøger / faglitteratur / biografier

Manden der reddede verden : en beretning fra den kolde krig


Beskrivelse


Om begivenhederne i 1983 på den sovjetiske varslingsstation Serpukhov-15 hvor der kom gentagne alarmer om et amerikansk atomangreb og om obersten Stanislav Petrov der bevidst undlod at reagere. En handling der siden viste sig at have reddet verden fra atomragnarok.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. juni 2013

af

af

Erik Nicolaisen Høy

d. 17. juni 2013

Bogen henvender sig til historisk interesserede læsere af populærvidenskabelige bøger.

Forfatteren er journalist og har bl.a. arbejdet på Weekendavisen og Berlingske Tidende, aktuelt TV2 Nyheder. Han har skrevet og redigeret en halv snes reportagebøger, bl.a. om Congo, Rwanda og en dansk fange hos guerillaen i Columbia. Denne bog er fortællingen om den sovjetiske oberstløjtnant Petrov som en nat hvor den kolde krig var mest kold i september 1983, på ganske få minutter skulle afgøre om atomvarslingssystemet tog fejl eller USA angreb USSR. Han valgte det første og reddede verden fra en altødelæggende atomkrig. Bogen handler om personen Petrov, men især om baggrunden: Den kolde krig og de to supermagter, personificeret ved præsident Reagan og den fysisk svækkede generalsekretær Andropov. I kilderne er anført sekundærlitteratur samt forfatterens 2 interviews med Petrov. Bogen er letlæst og spændende journalistisk reportage. Den er illustreret med halvdårlige sorthvide fotoer af hovedpersoner mm.

Bogen minder situationsmæssigt om andre kriser, fx Cubakrisen (1962) og Berlinkrisen (1961). Men mens der er skrevet en del om disse, er denne situation ikke før belyst.

Journalistisk bog med opbygning af et spændende klimaks om en ukendt nøglepersons beslutning som fik vidtrækkende følger for hele klodens eksistens.


litteratursiden.dk

d. 8. juli 2013

af

af

Anne Klara Bæhr

d. 8. juli 2013

Journalist og forfatter Øjvind Kyrø er faldet over den spektakulære historie om russeren Stanislav Petrov, der i 1983 reddede verden fra den altødelæggende atomkrig. Der er talt og skrevet meget om Cu...


Jyllands-posten

d. 11. maj 2013

af

af

Bent Jensen

d. 11. maj 2013


Weekendavisen

d. 25. apr. 2013

af

af

Peer Henrik Hansen

d. 25. apr. 2013


Kristeligt dagblad

d. 1. maj 2013

af

af

Lotte Kirkeby Hansen

d. 1. maj 2013