Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Marie på stenbroen


Beskrivelse


For den 6-årige Marie er det en stor omvæltning at flytte fra det rummelige rækkehus til en lille lejlighed på Nørrebro i begyndelsen af 50'erne.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ulla Harne

d. 18. dec. 2018

Forfatteren har brugt sin egen barndom som udgangspunkt for denne fortælling om den 6-årige Marie, som i begyndelsen af 50'erne boede dels på Bispebjerg dels på Nørrebro. Marie og hendes storefamilie, hvor de er otte børn og to voksne, har på grund af faderens arbejdsløshed ikke mere råd til rækkehuset på Bispebjerg, men må flytte til en lille lejlighed på Nørrebro. Det bliver en storomvæltning for Marie, som får problemer med at finde nye legekammerater og vænne sig til de snævrere forhold. Marie registrerer som den yngste både de voksnes og de store søskendes færden, hun erlidt gammelklog og tænksom og får en særlig plads i familien, ikke mindst hos faderen. Moderen er en pragmatisk natur, der finder gode ordsprog og vendinger, som kan bruges, når tilværelsen ikkeser alt for lys ud. Disse vendinger er bl.a. brugt som små morsomme kapiteloverskrifter. Forfatterens styrke er først og fremmest skildringen af de små sanseoplevelser. En stilfærdig og velskrevetoplæsningsbog for de6-10-årige piger, som kan lide historier fra gamle dage. Bogen er i lækkert udstyr med let læselig sats og farvetegning af Palle Bregnhøi på omslaget.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Birgit Damtoft (skole)

d. 18. dec. 2018

Bogens handling foregår i begyndelsen af 50'erne i det indre København. Seksårige Marie - den yngste af en børneflok på otte - flytter sammen med sine forældre fra et rækkehus til en mindrelejlighed. De ældre søskende er efterhånden ved at flytte fra reden. Økonomisk har familien det svært, men livsglæden fejler ikke noget. Maries far er en rigtig spasmager, der både kan fortællesømandshistorier og eventyr. Skal der festes, bliver der også plads til det. Set med Maries øjne følger vi stenbroens beboere, blandt hvem hun efterhånden finder nye legekammerater - nogle meresympatiske end andre - et synspunkt, der også gælder områdets voksne. Forfatteren beskriver meget fint både tid og sted. Anden Verdenskrig er ikke længere væk, end at Marie hører om et parselvoplevede begivenheder herfra fortalt til hende dels af en storesøster og dels af forældrene. Rationeringsmærker på sukker er endnu ikke ude af billedet. Skal familien på tur, foregår det medsporvogn. Skomagerbutikken ogismejeriet eksisterer i bedste velgående. Bogen - et tidsbillede - vil gøre fin fyldest som oplægningsbog og samtalebog på 3.-5. klassetrin. Alene bogenskapiteloverskrifter, der mest består af ordsprog, er en snak værd.


Information

d. 28. mar. 1995

af

af

Merete Møller Olesen

d. 28. mar. 1995


Folkeskolen

Årg. 118, nr. 3 (2001)

af

af

Tonny Hansen

Årg. 118, nr. 3 (2001)