Bøger / faglitteratur / kogebøger

Marthas måltider : kogebog for daginstitutioner og familier


Beskrivelse


Forfatteren er køkkenchef på Martha Hjemmet, en københavnsk institution hvor mere end 125 børn på 0-6 år hver dag får et sundt og lækkert måltid. I bogen giver han sine bedste opskrifter, der alle tager hensyn til de krav der stilles til maden i en daginstitution. Alle opskrifter har to ingredienslister med mængder beregnet til henholdsvis 50 børn og en familie på to voksne og to børn.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. jan. 2018

af

af

Maria Björnsdóttir

d. 11. jan. 2018

En kogebog for daginstitutioner og for familier. Henvender sig til kvalitetssøgende forældre og madmødre, der gerne vil have alsidig inspiration til menuen.

Opskrifter indenfor 10 forskellige kategorier. Indeholder traditionelle retter og etnisk inspirerede retter. Alle med mange grøntsager og modereret med hensyn til gængse allergier og religiøse traditioner. Forfatteren har en fortid som gourmet kok og mad- og måltids konsulent. Efter opskrifterne følger to kapitler om henholdsvis ernæring og sundhed i en moderne husholdning og det pædagogiske måltid. Bagerst register.

Pæn og overskuelig bog med mange indbydende retter indeholdende en bred palet af ingredienser såsom indmad, fisk og retter uden kød. Retterne er med gængse råvarer man kan få overalt og meget nemme opbygget og beskrevet. Ikke alle retter er illustreret. Hver ret kan tilberedes til enten 2+2 personer eller 50 personer, således at de nemt kan bruges både i hjemmet som i storkøkkenet. Kan også sagtens bruges af køkkener, der kun tilbereder mad til voksne.

Dette er 2. udgave af bogen. 1. udgave kom i 2010 Marthas måltiderMad og nærværÆlle, bælle frikadelle og indholdet er identisk. Mad og nærvær er en anden nyere kogebog der også henvender sig til både familier og daginstitutioner. Den indeholder dog kun vegetariske retter. Camilla Plums Ælle, bælle frikadelle formidler også glæden ved at tilberede ordentlig og varieret mad til og med børnDette er 2. udgave af bogen. 1. udgave kom i 2010 Marthas måltider og indholdet er identisk. er en anden nyere kogebog der også henvender sig til både familier og daginstitutioner. Den indeholder dog kun vegetariske retter. Camilla Plums Ælle, bælle frikadelle formidler også glæden ved at tilberede ordentlig og varieret mad til og med børnDette er 2. udgave af bogen. 1. udgave kom i 2010 Marthas måltider og indholdet er identisk. Mad og nærvær er en anden nyere kogebog der også henvender sig til både familier og daginstitutioner. Den indeholder dog kun vegetariske retter. Camilla Plums formidler også glæden ved at tilberede ordentlig og varieret mad til og med børn.


Bibliotekernes vurdering

d. 25. mar. 2010

af

af

Anne Grete Jacobsen

d. 25. mar. 2010

Efterårets debat om at daginstitutioner skulle sørge for mad til alle børnene, har inspireret til denne bog. Målgruppen er daginstitutioner og familier med børn, og opskrifterne består af mad, som børn (og voksne) har lyst til at spise.

Martha Hjemmet ligger på Nørrebro, og det er en af Københavns største institutioner med mere end 200 børn fordelt på vuggestue, børnehave og fritidshjem. Nikolaj Løngreen har været køkkenchef der siden 2008, og har således været med til at lave alle måltider til børn og voksne, d.v.s. morgenmad, mellemmåltider og frokost. På Martha Hjemmet er man meget bevidst om måltidets pædagogiske muligheder, samtidig med at man skal tage hensyn til børnenes sundhed og ernæring, kulturelle forskelligheder, økonomi, råvarer, økologi og at forberedelsen ikke må tage alt for lang tid. Alle opskrifter er beregnet til 2 voksne og 2 børn eller til 50 børn. Råvarerne er for det meste simple og til at købe uden at gå til specialforretninger, og så er de testet af 135 børn i alderen 1 til 5 år. Efter opskriftsdelen følger et kapitel om ernæring og sundhed i den moderne husholdning og et afsnit om sammenhængen mellem maden og det pædagogiske arbejde.

Der findes et par ældre bøger om mad til institutioner og et lille hefte om Det fælles frokostmåltid fra 2009.

En god og inspirerende kogebog til målgruppen. Ifølge forfatteren findes der ikke kræsne børn, og selv hjertebøfferne, som består af bøffer lavet af hakket kalvehjerte med knoldselleri og rosenkål giver tomme fade.


Undervisere.dk

Årg. 4, aug. (2010)

af

af

Winnie From Thesbøl

Årg. 4, aug. (2010)