Bøger / faglitteratur til børn / biografier

Martin Andersen Nexø som ung


Beskrivelse


Om digteren Martin Andersen Nexøs (1869-1954) ungdomsår og hans digtnings sammenhæng med hans liv.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

2008

af

af

Bodil Pedersen

2008

"Store danske forfattere som unge" fortsætter/afsluttes? her med bind 8. Primært til litteraturundervisning i folkeskolens ældste klasser.

Biografien har samme opbygning og genkendelige layout fx det røde omslag som de øvrige titler i serien. Indledningsvis argumenteres for valget af forfatter. Citat: N "skal ikke udelukkende hyldes som den store proletarforfatter." Og: "han er en gudsbenådet fortæller med nogle drabelige episke fortællinger." Nexø er indlemmet i kulturkanonen, og der tegnes et portræt af den unge Nexø, som kan sættes i perspektiv til nutidens unge. I kronologiske kapitler følger læseren Nexø fra opvækst på Christianshavn, til Bornholm, gennem skoletid og hører om debut som digter, rejser, kærlighed osv. krydret med relevante citater fra Nexøs værker og suppleret med velvalgte s/h fotos. Indledes med indholdsfortegnelse og tidstavle, afsluttes med brugbar litteraturliste, filmliste og henvisning til netsider.

Serien kan ses som en helhed - men biografierne vil typisk blive anvendt enkeltvis.

Bogen giver et væsentligt indblik i et stort dansk forfatterskab og forståelse for mennesket bag digtningen. Er skrevet i lettilgængeligt sprog for unge. Kombinationen af biografi og samtidshistorie er en styrke. Kan anvendes fra 8. klasse. God til opgaveskrivning.