Bøger / faglitteratur til børn / biografier

Martina : en mors gribende beretning om sin 16-årige datters korte og tragiske bekendtskab med narkotika


Beskrivelse


Martinas mor beretter om Martinas (1975-1991) liv og forældrenes ulige kamp mod hårde stoffer, efter at Martina begyndte at færdes i narko-kredse i Svendborg frem til hendes tragiske død af en overdosis heroin.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. maj 2006

af

af

Tove Delica

d. 15. maj 2006

I 1991 døde den 16-årige Martina af en overdosis heroin. 1992 udkom Martina første gang. Martinas mor fortæller her om Martinas liv og de begivenheder, der førte frem til hendes tragiske endeligt. Bogen har i de sidste 14 år været meget udlånt, men er stadig sørgeligt aktuel. Det er en mors indignerede, bitre og selvfølgelig subjektive beretning om, hvordan det kunne gå så galt. Hun fortæller ligefremt om en helt almindelig families almindelige liv i Svendborg. Martinas forældre er kærlige og opmærksomme, og forholdet til søsteren godt. En forelskelse i en narkoman på 23 år får den letpåvirkelige pige ind i miljøet, og i løbet af meget kort tid er hendes og familiens liv totalt ændret. Bogen er en udpræget brugsbog, og dens styrke er, at den ret private historie løftes op til det almene, idet den påviser, at det kan ske for alle. Bogen sluttes med indlæg om lovgivning og forebyggelse af jounalist Lene Rem, vicekriminalkommissær Mogens Bruhn og Venstres daværende retspolitiske ordfører Inge Dahl-Sørensen. De 2 udgaver er stort set identiske. Det er synd, at de faktuelle afsnit ikke er opdateret, fx omtales ecstasy slet ikke. Papirkvaliteten er beklageligvis væsentlig dårligere, og det gør teksten gnidret og de sort-hvide fotos samt forsiden uskarpe. Men bogen kan stadig læses med udbytte af unge, forældre, behandlere og politikere.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Flemming Dehn (skole)

d. 18. dec. 2018

"Jeg elsker jer alle meget højt, men jeg har brug for en pause". Sådan lyder ordene i Martinas afskedsbrev til familien. Få dage efter er hun død af en overdosis, - kun 16 år gammel. Martinaer moderens gribende beretning om en sød og køn pige, som forelskede sig i en stiknarkoman og døde efter det tredie stik. Det er beretningen om en lykkelig barndom, glæden ved sin hest,fremtidsdrømmene o.m.m. Men få måneder vendte op og ned på det hele. Det er historien om en families kamp, - om mennesker og instanser, der svigter - det er bogen om skyld. Hvorfor?????? analysererden ikke. Den springer i tid og rum, - men læs den som et 'skrig', - en bøn for de næste, der har lært dødens engle at kende og de næsten umenneskelige omkostninger, det førermed sig. Det er flotat sætte denne triste familiehistorie på tryk. Til gavn for andre unge og deres forældre. Bogen slutter med tre debatindlæg. Bogens forside med billedet af den unge, kønne pige signalerer vedførste øjekast glæde og lykke, mentre små linjer i hvidt sætter tingene på plads. Det var en stærk og givende læseoplevelse. Sml. med bl.a. Lis Bernth: Også et liv. Selvlæsning fra 13-14 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Beth Høst

d. 18. dec. 2018

1991 døde Martina Hoffmann kun 16 år gammel af en overdosis heroin. De plejer at være resultatet af et længerevarende misbrug og ophold i narkomiljøer; men Martina havde kun 9 måneder førprøvet hash, mødte kort efter en 23-årig narkoman og pusher, forelsker sig i ham og er lynhurtigt involveret. Denne bogs første 188 sider er Martinas mors beretning om, hvordan en helt almindeligpige fra et helt almindeligt hjem og med et helt almindeligt liv kan stifte bekendtskab med narko og dø af det. Derefter kommer debatoplæg af Venstres retspolitiske ordfører Inge Dahl-Sørensen ogsocialrådgiver Inge Rem samt vicekriminalkommissær Mogens Bruhn, bogen afsluttes af en liste med adresser og telefonnumre på rådgivnings- og kontaktsteder landet over. Bogen er en udpræget'brugsbog', og den har samme målgruppe som f.ex. Christiane F (Martinas ynglingsbog sammen med Spørg bare Alice) og Bemth, Lis: Også et liv. Selve fortællingen om familiens liv op til Martinasstart i narkomiljøet er holdt i enså naivistisk talesprogsstil, at læselysten - i modsætning til ovennævnte eksempler - ikke umiddelbart pirres. Det hele bliver dog meget vedkommende, da vi nårtil beretningen om, hvordan et narkomiljøs krav kan gribe ind i, vende op og ned på og til slut ødelægge en ganske almindelig families liv.