Bøger / faglitteratur

Marxismen efter Marx : tolv strømninger i det 20. århundrede


Beskrivelse


En introduktion til og historisk gennemgang af nogle af de mest indflydelsesrige marxistiske teoretikere.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. feb. 2013

af

af

Bent Birk Kristensen

d. 11. feb. 2013

Interesserede i politisk teori og studerende og forskere på højere læreanstalter.

På trods af marxismens vigende betydning både politisk og teoretisk udgør den stadig en vigtig forudsætning for aktuelle samfundsvidenskabelige teorier. Antologiens 11 bidragydere, som alle er fremtrædende forskere inden for filosofi, idehistorie og samfundsteori, illustrerer den klassiske marxistiske traditions anvendelse fra dens gennembrud til den franske Louis Althusser, som døde i 1990 og hans teorier. I alt 12 kapitler, som viser bredden og omfanget i den marxistiske tradition med bidrag om bl.a. Mao, Gramsci, Lukacs, Horkheimer, Adorno og Marcuse og deres forskellige anvendelse og forståelse af Marx' tanker og hans politiske betydning.

Der findes ikke tilsvarende historiske gennemgange af udvalgte marxistiske teoretikere.Hans Jørgen Schanzs Karl Marx i tilbageblik efter murens fald,1994, indeholdt en historisk gennemgang af marxistisk tænkning efter Murens fald. Andre marxistiske skoler og teoridannelser er behandlet i utallige værker, men ikke fra de senere år.

En overskuelig og kompetent nyintroduktion til forskellige marxismefortolkninger og teorier præsenteret af et bredt og kompetent udvalg af danske forskere.


Temp

Nr. 6 (2013)

af

af

Bertel Nygaard

Nr. 6 (2013)


Social kritik

Årg. 25, nr. 134 (2013)

af

af

Morten Thing

Årg. 25, nr. 134 (2013)Informationer og udgaver