Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Matched : Cassias valg


Beskrivelse


17-årige Cassia lever i et fremtidigt samfund, hvor intet er overladt til den enkelte. Samfundet vælger også, hvem Cassia skal giftes med, men da hun forelsker sig i en anden, bliver prisen meget høj.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 22. mar. 2011

af

af

Lone Krøgh

d. 22. mar. 2011

En romantisk science fiction roman for unge læsere fra 14 år. Den vil især være god til de store piger, som er ved at have fået nok af vampyrer.

Vi befinder os i et fremtidigt højteknologisk samfund, hvor alt er gennemreguleret. Det er samfundet, der bestemmer, hvem man skal giftes med, hvor mange børn man må få, hvilket arbejde man skal have, hvilken mad man skal spise, og i sidste ende også hvornår man skal dø. Litteratur, musik og kunst er afskaffet bortset fra en top 100, ligesom artefakter fra fortiden er forbudt. Her møder vi den 17-årige Cassia, der netop er blevet præsenteret for den unge mand, samfundet har valgt til hende. Det er slet ikke noget dårligt match, bortset fra at Cassias portal i et glimt viser et billede af en anden ung mand, afvigeren Ky. Cassia og Ky forelsker sig i hinanden, men det får fatale følger at sætte sig op mod samfundets beslutninger. Det er en udmærket roman for unge, og beskrivelsen af det fremmedartede samfund er ganske fascinerende. Det er forfatterens første roman på dansk, og efterfølgeren "Crossed" udkommer på engelsk i efteråret 2011.

Overvågningssamfundet i Matched giver oplagte associationer til George Orwells klassiske 1984, seneste danske udgave 2003.

En udmærket og romantisk science fiction roman fra 14 år om konsekvenserne af individuelle valg i et totalitært samfund.


litteratursiden.dk

d. 28. nov. 2013

af

af

Mie Møller Nielsen

d. 28. nov. 2013

'Matched' er langt hen ad vejen et post-apokalyptisk dejâ-vu, men rummer trods det en etisk og bevægende fortælling om den personlige frihed og retten til at vælge sig eget liv. Når du fylder 17 år, e...


Berlingske tidende

d. 13. maj 2011

af

af

Mette Strømfeldt

d. 13. maj 2011